fbpx

Русия пуска ново находище и увеличава газовите доставки за Китай

„Газпром“ започна да доставя газ от находището Ковикта към газопровода „Силата на Сибир“ в рамките на дейностите за въвеждане в експлоатация под налягане, съобщи холдингът, цитиран от ТАСС.

По време на въвеждането в експлоатация се изпитват технологични системи и оборудване на газовото находище и газопроводния участък в различни режими на работа, отбелязват от компанията.

През декември тази година, след приключване на дейностите, находището Ковикта и новите газопреносни мощности ще бъдат пуснати в експлоатация. Ще бъде създаден мощен комплекс за добив и транспорт на газ в Източен Сибир и Далечния изток. Те дават тласък за по-ефективно икономическо развитие на източната част на нашата страна и увеличаване на доставките за чуждестранните потребители – за Китай„, изтъква ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер.

Към днешна дата общата дължина на „Силата на Сибир“ се е увеличила до 3 хиляди км. Началото на пускането в експлоатация на Ковикта е важен етап от реализацията на проекта „Силата на Сибир“ и създаването на нови центрове за добив на газ в източната част на страната“, посочва още Милер.

Находището Ковикта е най-голямото в източната част на Русия, неговите реализируеми газови запаси са 1,8 трилиона кубически метра, газов кондензат – 65,7 милиона тона. Планираният проектен капацитет е 27 милиарда кубически метра газ годишно.

Ройтерс припомня, че Газпром започва да доставя газ от находището Чанайда за Китай в края на 2019 г. И Чанайда, и Ковикта захранват тръбопровода Силата на Сибир, който има обявен капацитет от 38 милиарда кубически метра годишно.

Газопроводът е от решаващо значение за усилията на Москва да пренасочи своите енергийни потоци от Запада.

Газпром е изнесъл 4,1 милиарда кубически метра газ за Китай през 2020 г., като през 2021 г. износът е около 11 милиарда кубични метра и се очаква да достигне 22 милиарда кубични метра през 2023 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"