fbpx

Русия сменя механизмите за търговия с петрол

Руският петрол, въпреки ембаргото и тавана на цените, ще бъде търсен на пазара, въпреки че ще засегне руските компании, коментира руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от ТАСС.

По думите му, подобна намеса в пазарните инструменти засяга работата на руските компании, продажбата на продукти на експортните пазари. „Въпреки това искам да подчертая, че руският петрол е търсен на световните пазари и ще намери купувачи“, изтъква Новак.

Той отбелязва, че Руската федерация е най-големият доставчик на петрол за световните енергийни пазари. „Като вземем предвид нарастването на търсенето на глобално потребление на енергия, виждаме, че растежът на световните икономики трябва да бъде осигурен с ресурси. В света няма много петрол, а руският петрол винаги е бил и ще бъде търсен“, казва вицепремиерът.

Той прогнозира още по-голямо увеличение на цените на горивата поради недостиг на предлагането. „Това може да доведе само до глобален спад на инвестициите, бъдещ недостиг на съответните ресурси“, коментира още Новак.

От думите му става ясно, че Русия ще промени веригите за доставка на петрол на фона на ембаргото на ЕС и тавана на цените, но не вижда това като трагедия, тъй като търговските компании ще намерят механизми за взаимодействие помежду си, за да продават подходящи продукти.

Според него руските компании използват повече дребни търговци и прилагат нови механизми за застраховане на доставките, за взаимодействие между компаниите, транспортът се променя, както и основните играчи на пазара.

Както отбеляза Новак, Русия може да намали производството на петрол на фона на несигурността, но този спад няма да бъде силен. Вицепремиерът добавя, че Русия през декември ще запази продажбите на петрол в чужбина на нивото от ноември.

Сигурни сме, че през декември нашите продажби на световния пазар ще бъдат на нивото от ноември. Тогава ще видим как ще се продават съответните продукти, как ще се развие ситуацията на пазара. Тук също има много неясноти , включително тези, свързани с нуждите на световната икономика„, отбелязва руският вицепремиер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"