fbpx

Русия спира туристите си за България и другите санкциониращи страни

Руската федерална агенция по туризма Ростуризмът препоръчва на руските граждани да откажат да посещават страни, които са наложили санкции на Русия. Това съобщава пресслужбата на ведомството, позовавайки се на нейния ръководител Зарина Догузова.

Припомняме, и България е сред страните, наложили санкции на Русия заради нахлуването в Украйна.

Във връзка с настоящата ситуация Ростуризъм настоятелно препоръчва на всички руски граждани, които заминават в чужбина за туристически и бизнес пътувания, ако е възможно, да откажат да посещават страни, които са наложили санкции и ограничения на Русия, тъй като престоят в тези страни може да носи рискове от навременно и безопасно завръщане в Русия“, изтъква Догузова.

Ростуризъм препоръчва на туроператорите да преустановят продажбите на турове до страни, наложили санкции срещу Русия.

Препоръчваме на туроператорите да спрат продажбите на обиколки до държави, наложили санкции срещу Русия, както и до карибските страни, пътят към които минава през затвореното въздушно пространство на ЕС и Канада. Туристи, които са резервирали обиколки до страни, които са недостъпни за пътуване се препоръчва да се свържете с туроператора, за да изберете алтернативна дестинация“, каза Догузова. Горното означава, че Русия спира туристите си и за Куба.

За развлекателни пътувания Ростуризъм препоръчва да се избират страни, които са отворени за пътуване с туристически цели и не са наложили ограничения срещу Русия – това са Турция, Египет, Тунис, Обединените арабски емирства, Китай, Индия, Виетнам и редица други държави. Агенцията също така моли да следи отблизо информацията на руското външно министерство, Федералната агенция по туризъм и Федералната агенция за въздушен транспорт относно промяната в статута на настоящите туристически дестинации.

Няколко от тях, включително страни от Латинска Америка, вече не са достъпни за туристи поради ограниченията на въздушното пространство на Европейския съюз и Канада, тъй като пътят до тях е свързан с повишени рискове. Това са страни като Куба, Доминиканска република, Мексико, Венецуела.

Междувременно Турция, Тунис и Египет потвърдиха, че очакват и ще приемат рудски туристи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"