fbpx

Русия строи мега завод за полимери на китайската граница

Руският нефтохимически гигант Сибур обяви, че е осигурил финансирането на огромен завод за полимери в Източна Русия, в близост до китайската граница. Той ще работи преди всичко за китайския пазар, съобщава RFI.

Разходите по изграждането на завода възлизат на 9,1 млрд. долара. Счита се, че той ще бъде един от най-големите в света в областта на нефтохимията. От Сибур посочват, че около 29% от финансирането ще бъдат осигурени от чуждестранни банки, без обаче да уточняват кои. Останалата част ще бъде от руски и китайски финансови институции. Китайската нефтохимическа компания Sinopec е партньор за реализирането на проекта.

Идеално географско местоположение

Предварителните строителни дейности започнаха през август 2020 г. Заводът е разположен в руския Далечен Изток, на няколко километра от индустриалния град Свободни, в близост до река Амур, на китайската граница. Предвижда се строителството да бъде завършено през 2024 г. Той ще преработва природен газ в полимери, гранули, използвани за производството на пластмасови продукти, чието търсене в Китай е много голямо. Годишният му капацитет ще бъде 2,7 млн т.

Суровината за работата на завода, газът, ще се доставя от друг мега завод на Газпром, който се намира недалече. Той преработва природния газ в хелий, етан или пропан, субпродукти, предназначени също за китайския пазар.

В центъра е руско-китайското сътрудничество

Това ще бъде голям нефтохимически комплекс, който показва укрепването на икономическите връзки между Русия и Китай. За Поднебесната империя от особено значение е да диверсифицира във възможно най-голяма степен доставките на енергия, нуждите от която непрекъснато нарастват.

Друг белег за сближаването между двете страни е гигантският газопровод на Газпром, наречен „Силата на Сибир“, открит в края на 2019 г. Той може да доставя до Китай до 38 млрд м3 руски газ годишно. Именно този газопровод осигурява газа за нефохимическия комплекс в граз Свободни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"