fbpx

Руско енергийно ембарго ще свие икономиката на ЕС с до 4,2%

Анализ на централната банка на Испания сочи, че спиране вноса на енергия от Русия би имало краткосрочно отрицателно икономическо въздействие спрямо брутния вътрешен продукт за Европейския съюз между 2,5% и 4,2%, съобщава Ройтерс.

Според анализа мащабът на очакваното въздействие през първата година от спирането на търговията по-късно трябва да намалее, отразявайки нарастващата адаптивност на Европа при замяната на руския внос.

Икономическата тежест ще бъде значително по-висока в трите най-големи икономики от еврозоната – Германия, Италия и Франция – и в страните от Източна Европа, поради по-голямата им зависимост от руските енергийни доставки.

Припомняме, България получи отсрочка, като ще продължи да внася руски петрол по море до края на 2024 година, а пристанище Бургас ще бъде единственото в Европа, което ще получава петролни доставки от Русия.

За Германия ще има очакван спад на икономическата активност между 1,9% и 3,4% от БВП, 2,3%-3,9% за Италия, 1,2%-2% за Франция и между 0,8% и 1,4% за Испания, коментира Хавиер Кинтана, икономист Bank of Spain.

За ЕС като цяло също ще има увеличение на инфлацията между 1,6 и 2,7 процентни пункта, се казва още в доклада, предвиждайки допълнителни 0,8-1,2 процентни пункта за Испания.

Тези прогнози, чийто предмет е огромната геополитическа несигурност, се основават на хипотетично спиране на всички доставки на енергийни стоки от Русия.

Спирането на вноса на петролни продукти ще има по-слабо въздействие от прекъсването на притока на руски природен газ и въглища, се посочва още в анализа.

Хипотетичното спиране на останалите търговски потоци с Русия би имало допълнителен негативен ефект върху европейските икономики, въпреки че неговият мащаб би бил значително по-малък от този на енергийните суровини.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"