fbpx

Енергията продължава да помпа инфлацията в еврозоната

Годишната инфлация в еврозоната през май се очаква да бъде 8,1%, като регистрира ръст спрямо април (7,4%), съобщават от Евростат. Данните са замо за 19-те страни от еврозоната.

Сравнено с априлското изследване, България според метода на изчисляване на Евростат тогава беше с 12.1% годишна инфлация.

В страните от еврозоната с най-висока инфлацията са Естония (20.1), Литва (18.5), Латвия (16.4), най-ниското ниво е в Малта (5.6). Във всички членки на еврозоната има ръст на инфлацията, изключение е само Нидерландия, кояторегистрира спад от 1%.

По отношение на основните компоненти на инфлацията в еврозоната, енергията отново се очаква да има най-висок годишен темп през май (39,2% в сравнение с 37,5% през април), следвана от храни, алкохол и тютюн (7,5%, в сравнение с 6,3% през април). ), неенергийни промишлени стоки (4,2%, при 3,8% през април) и услуги (3,5%, при 3,3% през април).

Ройтерс съобщава за задълбочаване на загубите за еврото след данните за инфлацията, но в същото време обакванията Европейската централна банка скоро да повиши лихвите поддържат единната валута в посока към най-доброто си месечно представяне за последната година.

ЕЦБ обаче се опасява, че повишаването на лихвените проценти може да насочи икономиката към рецесия, особено след като плановете на Европейския съюз да намали зависимостта си от руската енергия може да доведе до още по-висока инфлация.

Спрямо долара еврото удължи своя спад до 0,6% до $1,0777, преди да намали някои загуби. На месечна база единната валута се повиши с близо 2%, най-добрата си месечна печалба за една година.

Пазарите непрекъснато увеличават очакванията си за повишаване на лихвите на ЕЦБ. Сега инвеститорите очакват разходите по заеми да нараснат до 115 базисни точки тази година, в сравнение със 110 базисни точки миналата седмица.

Биткойнът достигна до около $31,600, след като се покачи над $32,000 за една нощ за първи път от повече от три седмици.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"