fbpx

С 90% рухва износът на Русия за Германия

северен поток 2

Обемът на външната търговия между Германия и Русия е намалял значително през 2023 г. Според Федералната статистическа служба във Висбаден износът от Германия е намалял с 38,8%, вносът от Руската федерация с 90% спрямо 2022 г., съобщава ТАСС.

В доклада се посочва, че както войната в Украйна, така и санкциите, наложени срещу Русия, „значително са засегнали германската външна търговия“. Износът за Русия възлиза на 8,9 млрд. евро, вносът от Руската федерация – 3,7 млрд. евро при 36,4 млрд. евро през предходната година.

До втората половина на 2022 г. Русия все още е била важен доставчик на енергийни ресурси за Германия“, посочва статистическата агенция.

Германия започна да отказва доставки на руски енергийни ресурси след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. По-специално, Германия не получава газ по Северен поток – и двата газопровода бяха повредени през 2022 г. в резултат на саботаж в Балтийско море, като единият от тях не беше сертифициран преди това от германската страна, припомня ТАСС.

Междувременно става ясно и че обемът на нересурсния неенергиен износ от Русия намалява в края на 2023 г. с 23% спрямо предходната година и възлиза на $146,3 млрд. Това е съобщил вицепремиерът – заместник-ръководител на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, цитиран от ТАСС..

По думите на Мантуров обемът на въпросните стоки през 2021 г. възлиза на 194,2 милиарда долара, а през 2022 г. – 190,4 милиарда долара.

Основният принос (през 2023 г.) е на металургията, химическата промишленост и машиностроенето. Така индустрията, заедно със селскостопанския сектор, стартира процесите на структурно преструктуриране на приходите от износ на страната ни. Ако през 2014 г. делът на износът на неенергийни ресурси в общия обем на външните доставки е 28%, сега цифрата е 35%“, посочва той.

Според Мантуров в момента по обективни причини обемът на доставките за външните пазари временно е намалял. Това се отдава на възстановяването на пренасочването на експортните потоци към Азия, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"