fbpx

С най-ниска средна годишна заплата в ЕС България ще „търси“ квалифицирани кадри от трети страни

През 2021 г. средната годишна коригирана заплата за пълно работно време в ЕС е била 33 500 евро.

Евростат публикува този показател за първи път, като Директивата за синята карта* предписва използването му за определяне на средната брутна годишна заплата за всяка държава-членка на ЕС и предоставяне на разрешителни за работа на висококвалифицирани работници.

Директивата има за цел да привлече висококвалифицирани работници в ЕС при по-гъвкави условия за прием, с разширени права и възможност за по-лесно преместване в друга държава-членка на ЕС за притежателите на синя карта на ЕС.

За съжаление, макар и очаквано, данните за България (10 300 евро) са доста обезкуражаващи. Страната ни е на последно място в ЕС по този показател.

Сред държавите-членки на ЕС най-високата средна годишна коригирана заплата за пълен работен ден е регистрирана в Люксембург (72 200 евро), следват Дания (63 300 евро) и Ирландия (50 300 евро). На дъното, но по-добре от нас, са Унгария (12 600 евро) и Румъния (13 000 евро).

Евростат уточнява, че индикаторът се основава на комбинация от национални изчислявания и данни от изследването на работната сила (LFS). Коригира се чрез изразяване на заплатите на непълно работно време като еквиваленти на пълно работно време.

*Висококвалифицираните работници от страни извън ЕС играят решаваща роля за укрепване на конкурентоспособността на ЕС. Ключови сектори на икономиката на ЕС вече страдат от специфичен недостиг на работна ръка и умения, който се очаква да се увеличи през следващите години. Следователно ЕС трябва да привлече повече висококвалифицирани работници в свят, в който международната конкуренция за таланти нараства.
За да направи схемата за синя карта по-привлекателна и приложима в страните от ЕС, Комисията представи предложение за нова директива на ЕС за синя карта, като споразумението между Европарламента и Съвета на ЕС е сключено в края на 2021 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"