fbpx

Санкциите сринаха добива на петрол в Сахалин-1

Добивът на петрол в гигантския ръководен от Exxon руски тихоокеански проект Сахалин-1 се срина след отказа на американския производител да приеме местна застраховка за танкери. Това става, след като западните застрахователи са се оттеглили поради санкции, съобщава Ройтерс.

Западните застрахователи оттеглиха покритието на танкери, управлявани от държавния Sovcomflot, най-голямата корабна група в Русия, санкционирана след нахлуването на Москва в Украйна.

„Exxon отказа да вземе танкерите на Sovcomflot“, съобщава източник на агенцията. Някои товари, предназначени за доставки до индийските рафинерии, също са засегнати, тъй като Exxon не призна алтернативното покритие, което Sovcomflot е уредил от руски застрахователи, се посочва още в информацията.

Това става след решението на Европейския да наложи забрана за застраховка на руски петролни танкери и показва голямото въздействие, което гаранциите за застраховане и презастраховане на кораби могат да имат върху операциите.

Държавната компания Роснефт, партньор в проекта Сахалин-1, обвини Exxon за спада на добива, заявявайки, че от средата на май проектът почти не произвежда петрол.

Руското подразделение на Exxon, Exxon Neftegas Ltd, съобщава трудности при наемането на танкери поради санкциите.

Ройтерс цитира „Комерсант“, които първи са съобщили, че производството в „Сахалин-1“ се е сринало след отказа на Exxon да работи със „Совкомфлот“.

Добивът на петрол в проекта Сахалин-1 падна до само 10 000 барела на ден от 220 000 преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари.

Руският президент Владимир Путин подписа по-рано този месец указ за създаване на нов оператор за Сахалин-1, който ще се управлява от дъщерното дружество на Роснефт Сахалинморнефтегаз-Шелф, припомня агенцията.

Това дава право на руското правителство да реши дали чуждестранните акционери могат да запазят дялове в проекта, като им дава един месец да изразят интерес или в противен случай губят дяловете си.

През август Exxon заяви, че е в процес на прехвърляне на своя дял от 30% в нефтения и газовия проект „на друга страна“, без да я назовава.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"