fbpx

ЕС и АСЕАН с ключово споразумение за въздушния транспорт

Европейският съюз и Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), която включва Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, подписаха споразумение за въздушен транспорт, което ще отвори повече възможности за въздушен транспорт и ще подобри пряката свързаност между двата региона, като същевременно надгражда правилата и стандартите за съответните полети.

Споразумението влиза в сила незабавно, а подписването означава нови възможности за потребителите, авиокомпаниите и летищата както в Европа, така и в страните от АСЕАН.

АСЕАН е глобална икономическа сила с бързо развиващ се авиационен пазар. През 2019 г. това е 9-ият по големина пазар в ЕС за товарен превоз и 16-ият по големина за пътници с повече от 8 милиона пътници. Следователно въвеждането на модерна рамка за въздушни услуги между Европа и Азия, която отваря възможности, като същевременно гарантира високи стандарти, е инвестиция в бъдещето, коментират от Еврокомисията.

Днешното споразумение осигурява равни условия и се очаква да доведе до нови възможности за въздушен транспорт и икономически ползи за двете страни:

То заменя повече от 140 двустранни споразумения за въздушни услуги, като по този начин предоставя единен набор от правила и намалява бюрокрацията. Държавите-членки на ЕС без двустранни споразумения с държавите от АСЕАН сега също са обхванати от тази модерна правна рамка.

Всички авиокомпании от ЕС ще могат да изпълняват директни полети от всяко летище в ЕС до всички летища в държавите от АСЕАН, важащо обратно и за авиокомпаниите от АСЕАН. Това ще помогне на авиокомпаниите от ЕС и АСЕАН срещу конкуренцията.

Авиокомпаниите ще могат да извършват до 14 седмични пътнически услуги до или от всяка държава-членка на ЕС и произволен брой товарни услуги през и извън двата региона до всяка трета страна

Преговорите за настоящото споразумение са започнати през 2016 г. след получено разрешение от Съвета на ЕС  и са финализирани през юни 2021 г.

Подобни всеобхватни споразумения за въздушен транспорт на ЕС са подписани с други страни партньори, а именно Съединените щати, Канада, Катар, Западните Балкани, Мароко, Грузия, Йордания, Молдова, Израел, Украйна и Армения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"