fbpx

САЩ се опитват да отмъкнат на Франция и договор за фрегати

Ще се опитат ли САЩ още веднъж да конкурират Франция при сключването на договор за доставка на въоръжения? На 10 декември американското правителство даде зелена светлина за възможна продажба на Гърция на 4 фрегати. По този начин то влезе в спор с Париж, който в края на септември сключи предварителен договор за доставка на три бойни френски фрегати на гръцките ВМС. Той е на стойност 3 млрд. евро (3,51 млрд долара). В същото време Държавният департамент обяви в свое комюнике, че е одобрил проект за продажба на Атина на 4 бойни фрегати заедно с оборудването им на стойност 6,9 млрд. долара, пише Capital.fr.

По-малко от три месеца след сключването на споразумението между САЩ, Австралия и Великобритания, което торпилира мегадоговора за доставка на фрески подводници на австралийските ВМС и предизвика безпрецедентна дипломатическа криза между Вашингтон и Париж, администрацията на Джо Байдън се опитва отново да отмъкне под носа на Франция тлъст оръжеен договор. САЩ също така одобриха и проект за модернизация на гръцките фрегати от клас MEKO на стойност 2,9 млрд. долара.

Комюникето уточнява, че и в двата случая договорът ще бъде спечелен на международен търг за модернизиране на гръцката флота. От своя страна френското министерство на въоръжените сили отговори на САЩ, че договорът „вече е подписан“. „Откакто водим разговори с Гърция, американската оферта вече не е на масата… Подписахме и договора с гърците. Той беше парафиран преди няколко дни“.

От своя страна Гърция подкрепи Франция като потвърди, че „гръцко-френският договор е в сила и ще бъде изпълнен. Това беше направено на възможно най-високо ниво. Гръцкият министър-председател сам го обяви“, посочи източник от министерството.

Според гръцко-френския договор, обявен тържествено на 28 септември в Париж, 3 бойни фрегати „Белхара“ ще бъдат построени в Лориан, Франция от френската фирма Naval Group. Те трябва да бъдат предадени на гръцките ВМС през 2025 и 2026 г. Предварителният договор се отнася евентуално и за допълнителна четвърта фрегата. Договорът трябва да бъде подписан до края на годината, уточниха тогава от министерството на въоръжените сили. Освен корабите, той предвижда и доставката на противовъздушни ракети Aster, притовокорабни ракети Exocet и торпеда, производство на френската компания MBDA, както и обслужване в продължение на три години.

През септември САЩ обявиха създаването на партньорство за сигурност в тихоокеанския регион с Австралия и Великобритания, което включваше по-специално доставката на ядрени подводници за Канбера. Тогава Австралия скъса подписания вече голям договор с Франция за доставка на конвенционални подводници, като по този начин предизвика гнева на Париж. Френският министър на въоръжените сили Жан-Ив Льо Дриан определи акта като „удар в гръб“ и сравни методите на Джо Байдън с това, което, „преди правеше“ предшественикът му Доналд Тръмп. По този начин той се опита да уязви президента, който всячески се стреми да се разграничи от милиардера-републиканец. Франция отзова посланиците си в САЩ и Австралия, а Джо Байдън призна, че САЩ е трябвало да имат по-добра комунация със своя отколешен съюзник.

В края на октомври в Рим Джо Байдън се опита да обърне страницата за австралийските подводници по време на помирителна среща с френския президент Еманюел Макрон. Двамата държавни ръководители обявиха намерението си да започнат „стратегически диалог в областта на военната търговия“ и най-вече в разрешенията за износ.

превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"