fbpx

Шефът на Binance се призна за виновен и се оттегли, започват промени в най-голямата криптоборса в света

Шефът на Binance Чанпенг Джао се призна за виновен по федерални наказателни обвинения за множество нарушения и натиск върху финансова институция и се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор в компанията. Това е част от споразумение за 4,3 милиарда долара с Министерството на правосъдието. Споразумението с правителството разрешава многогодишно разследване на най-голямата борса за криптовалута в света, съобщава CNBC*.

Джао и други се яви пред съдия Браян Цучида в съдебна зала в Сиатъл, обвинен в нарушаване на Закона за банковата тайна, след като не успяха да приложат ефективна програма за борба с прането на пари и за умишлено нарушаване на икономическите санкции на САЩ „в умишлено и пресметнато усилие да извлекат печалба от пазара на САЩ, без да прилагат контрол, изискван от законодателството на САЩ ”, според Министерството на правосъдието.

Джао обяви в публикация в X, бивш Twitter, че е „допуснал грешки“ и „трябва да поеме отговорност“. Той заяви, че Ричард Тенг, бившият глобален ръководител на регионалните пазари на компанията, е назначен за нов главен изпълнителен директор на Binance.

Действието срещу Binance и неговия основател беше съвместно усилие на Министерството на правосъдието, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите, в отсъствие на Комисията по ценните книжа и борсите.

Министърът на финансите Джанет Йелън изтъква, че борсата е позволила на престъпници да направят повече от 100 000 транзакции, които подкрепят дейности като тероризъм и наркотици, и че е позволила повече от 1,5 милиона сделки с виртуална валута, които нарушават санкциите на САЩ.

Той също така позволи транзакции, свързани с терористични групи като бригадите Ал-Касам на Хамас, Палестинския ислямски джихад, Ал Кайда и ISIS“, казва още Йелън, отбелязвайки, че Binance „никога не е подала нито един доклад за подозрителна дейност“.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви на пресконференция, че глобата е „една от най-големите санкции, които някога сме правили“.

„Използването на нови технологии за нарушаване на закона не ви прави нарушител. Това те прави престъпник“, отбелязва още Гарланд и допълва, че Binance са сали приоритет на своите печалби пред безопасността на американския народ.

Според заповед за съгласие от 92 страници между Binance и Мрежата за борба с финансовите престъпления на Министерството на финансите (FinCen), крипто борсата „дори разработи процес за уведомяване на VIP потребители, ако станат обект на разследване от правоприлагащите органи“.

Джао лично се призна за виновен за нарушаване и натиск върху финансовата институция да наруши Закона за банковата тайна. Мининстерството на правосъдието, също така препоръчва на съда да наложи глоба от 50 милиона долара лично върху Джао, който беше освободен срещу лична гаранция от 175 милиона долара, обезпечена с 15 милиона долара в брой, и има изслушване за произнасяне на присъдата, насрочено за 23 февруари.

Binance ще продължи да работи, но с нови основни правила. От компанията ще се изисква да поддържа и подобрява своята програма за контрол, за да гарантира, че техния бизнес е в съответствие със стандартите на САЩ за борба с прането на пари. Също така се изисква от компанията, да назначи независим наблюдател.

В делото срещу Binance пише, че срещу борсата са повдигнати три наказателни обвинения, включително извършване на нелицензиран бизнес за прехвърляне на пари, нарушаване на Закона за международните извънредни икономически правомощия и конспирация.

Binance се съгласи да предостави 2,5 милиарда долара на правителството, както и да плати глоба от 1,8 милиарда долара.

Споразумението идва, след като основателят на FTX Сам Банкман-Фрид беше признат за виновен по няколко обвинения за измама и конспирация на 2 ноември след само три часа обсъждане от журито. Експерти казаха пред CNBC, че за шумен едномесечен процес, който включва близо 20 свидетели и стотици доказателства, те никога не са виждали толкова бързо решение.

В 13-те обвинения, повдигнати срещу Binance от SEC (Комисията по обмяна на активи и секюризация), агенцията обвинява Binance в смесване на милиарди долари клиентски пари със собствени средства, подобно на обвиненията срещу вече фалиралата крипто борса FTX. Председателят на SEC Гари Генслер добави, „Юрисдикциите Джао и Binance участват в широка мрежа от измами, конфликти на интереси, липса на прозрачност и планирано избягване на закона.“

Създадена от родения в Китай предприемач през 2017 г., Binance се превърна от сравнително неясно име в основна сила в крипто света за броени седмици. Binance остава най-голямата крипто борса в света в световен мащаб, обработваща милиарди долари обем на търговия всяка година.

Въпреки че нейната холдингова компания е базирана на Каймановите острови, Binance няма глобална централа и Джао често се съпротивляваше на призивите да създаде такава, заявявайки, че иска платформата да работи на „децентрализиран“ оперативен модел.

През 2021 г. Службата за финансово поведение на Обединеното кралство забрани на подразделението на Binance на Острова да работи в страната, заявявайки, че не е упълномощено да извършва регулаторни дейности. Съвсем наскоро Binance се отказа от плановете си да преследва пълен лиценз в Обединеното кралство.

От особена важност за крипто индустрията са последиците от репресиите на агенцията срещу крипто за безброй токени и блокчейни – не само борсите. SEC напомнят, че няколко от токените, които Binance и Coinbase предлагат на своите платформи – като Solana на Solana, Ada на Cardano и matic на Polygon – са ценни книжа, които е трябвало да бъдат регистрирани.

*Превод Георги Бурнаски




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"