fbpx

Шест партии влизат в новото НС, ВМРО и другите патриоти отпадат

45-тото Народно събрание ще бъде с шест партии. От предишното отпадат формациите от Обединени патриоти – ВМРО, Атака и НФСБ, както и Воля на Веселин Марешки. Това е лошата новина за победителите на изборите ГЕРБ, тъй като губят досегашните си коалиционни партньори.

Според окончателни резултати на ЦИК, при преброени 100 от протоколите, ГЕРБ запазва първото си място с 26.18% от гласовете. Втора твърдо е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ със 17.66%, следва БСП – 15.01, заелите в последния момент четвъртото място ДПС с 10.49%, пред Демократична България – 9.45 на сто, като двете партии ги разделят 33 хиляди гласа. Шеста е формацията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.72%.

ВМРО, които се явиха самостоятелно, събират 3.64%, но са под бариерата и няма да намерят място в следващия парламент. Амбициозната нова коалиция Марешки – Симеонов е с още по-слаб резултат – 2.37%, изпреварени и от партия „Възраждане“, и от Васил Божков. Атака са много надолу с едва 0.49%.

Последната партия, която минава бариерата от 1 процент, което дава право на субсидия е „Републиканци за България“ на бившия гербер Цветан Цветанов.

Прави впечатление, че всички партии от предишния парламент, с изключение на ДПС, губят сериозен брой гласове. ГЕРБ са с 300 хиляди гласа надолу, БСП се срутва с 500 хиляди гласа. Единствено ДПС добавя гласове, макар и не много, около 12 хиляди гласа.

Ако съберем гласовете, спечелени преди четири години общо от ВМРО, Атака, НФСБ и Воля на Марешки, ще видим и тук сериозно движение надолу.

През 2017 година резултатът им е над 460 хиляди гласа. Сега сборът сочи 240 хиляди гласа по-малко.

ЦИК обещават до четвъртък за обявят официалните окончателни резултати и депутатските мандати на отделните партии. Следва указ на държавния глава за свикване на 45-тия парламент и се предполага – в спешен порядък – консултации и връчване на мандат за сформиране на правителство от първата сила – ГЕРБ.

Почти всички анализатори са скептични обаче, че този парламент ще може да излъчи стабилно правителство. ГЕРБ са изолирани, а новите три формации заявяват, че не биха търсили за коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС, като в този случай остават далеч под необходимото минимално мнозинство от 121 гласа.

Ако тези прогнози се потвърдят, ще има предсрочни избори през юли или август и служебен кабинет на президента Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"