fbpx

Шивашкият бранш изнемогва, иска редизайн на мярката 60:40

В писмо до вицепремиера и социален министър Гълъб Донев от „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ТЕКСТИЛ, ОБЛЕКЛО И КОЖИ“ (БАТОК) съобщават, че по информация на техни фирми-членове забавянето на продължаването на мярката 60:40, което към момента вече е 2 месеца (август и септември 2021 г.) ще бъде критично и ще доведе до спиране на тяхната дейност, както и до освобождаване на работници.

До момента браншът проявява разбиране към ситуацията, но икономическият натиск за фирмите се засилва непрекъснато и те са готови да защитават своето оцеляване, включително и чрез ефективни протестни действия, ако няма разбиране и от страна на държавата, се изтъква в писмото, изпратено и до АИКБ.

От асоциацията, в която членуват над 100 фирми и организации от шивашката и кожарска промишленост от цялата страна се обръщат с призив към всички отговорни институции за предприемане на спешни действия за продължаване на мярката „60/40″ и обявяване на нов прием за периода от месец август до края на 2021 г.

Предлага се ревизиране дизайна на мярката, като се заложи единствено условие за съпоставяне на приходите за 2021 г. спрямо 2019 г., както следва:

  • При 20 % спад на приходите за 2021 г. спрямо 2019 г. да се покриват 50% от разходите за труд
  • При 30 % спад на приходите за 2021 г. спрямо 2019 г. да се покриват 60% от разходите за труд.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"