fbpx

Ще изпаднат ли САЩ в неплатежоспособност на 1 юни?

Ако републиканците и демократите не успеят да се споразумеят за повишаване на тавана на дълга на Съединените щати, страната може да изпадне в неплатежоспособност още на 1 юни, предупреди министърът на финансите Джанет Йелън, която се опасява от „икономическа и финансова катастрофа“, пише France 24.

Съединените щати се доближиха още малко до потенциална неплатежоспособност по държавния си дълг, след като събраните данъци бяха по-малко от очакваното, като по този начин се приближават към момента, в който страната вече няма да може да погасява всичките си задължения, предупреди Йелън.

В писмо, адресирано до председателя на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти и оповестено от Министерството на финансите, Джанет Йелън смята, че възможностите за плащания по дълга могат да бъдат изчерпани „още на 1 юни“. „Нашата най-оптимистична оценка е, че вече няма да можем да изпълним всички задължения на правителството от началото на юни и потенциално от 1 юни“, написа тя на конгресмена-републиканец.

Това не означава фалит от следващия месец, но Съединените щати, които досега успяваха да избегнат прекратяването на плащанията по някои пера, като използваха различни счетоводни механизми, този път ще се окажат в една много по-нестабилна икономическа ситуация.

По-конкретно, Министерството на финансите ще бъде принудено да избира между това да ограничи значително някои от разходите си, по-специално тези свързани със здравни и пенсионни обезщетения, или да преустанови да изпълнява задълженията си по бъдещите падежи по дълга.

Невъзможно е да се предвиди със сигурност точната дата, на която Министерството на финансите вече няма да бъде способно да плаща задълженията си и аз ще продължа да държа Конгреса в течение през следващите седмици, от момента, от който имам необходимата информация“, добавя Джанет Йелън.

В изявление Бюджетната комисия на Конгреса потвърди прогнозите на Министерството на финансите, като отбеляза, че „данъчната кампания се оказа по-слаба от първоначално, което ни дава основания да смятаме, че има значително по-висок риск Министерството на финансите да не разполага с необходимите му средства от началото на юни“.

Американският Конгрес редовно гласува за повишаване на тавана на федералния дълг. Тази процедура и прилагана 78 пъти от началото на 60-те години на миналия век, най-често без особени дебати.

Надпревара срещу часовника

Но тази година републиканците, които от началото на 2022 г. разполагат с мнозинство в Конгреса, отказват да предоставят това, което те смятат, че е празен чек в полза на администрацията на президента Байдън, напротив, искат увеличаването на този таван да е съчетано с драстично съкращаване на федералните разходи.

Федералното правителство обаче достигна своя таван от 31 трилиона долара в средата на януари, което принуди Министерството на финансите да предприеме първа серия от мерки, преди всичко счетоводни, за да може да остане на достигнатото ниво.

От страна на Белия дом Джо Байдън няколко пъти повтори, че вдигането на тавана трябва да се извърши безусловно, тъй като дългът е резултат от политиките, провеждани в миналото от всички администрации и на двете партии. В прессъобщение президентството обяви, че Джо Байдън е поканил Кевин Маккарти на среща във вторник, 9 май, на която да присъстват и основните лидери на Демократическата и Републиканската партия в Конгреса.

Миналата сряда Камарата на представителите гласува текст, предложен от Кевин Маккарти, предвиждащ намаляване на федералните разходи с 4,5 трилиона долара през следващите десет години в замяна на увеличение на тавана с 1,5 трилиона долара с клауза за преразглеждане до 31 март 2024 г., което ще направи от дълга една от основните теми на президентската кампания с оглед на изборите през ноември същата година.

„След три месеца бездействие от страна на администрацията на Байдън, Камарата на представителите реагира незабавно като предостави на Сената за разглеждане текст, който би сложил край на риска от неплатежоспособност“, каза Кевин Маккарти. Сенатът и президентът трябва да се захванат за работа, и то бързо. Но текстът едва ли ще бъде гласуван от Сената, в който демократите имат леко мнозинство.

Време е да оставим партийните интереси настрана и да направим това, което е правилно и необходимо за американския народ, за да избегнем първия фалит на правителството, който би сринал пазарите, би повишил разходите на домакинствата и би поставил под въпрос пенсионните им спестявания“, посочват в съвместно изявление лидерите на демотратите Чък Шумър (в Сената) и Хаким Джефрис (в Камарата на представителите).

Двете партии обаче трябва бързо да постигнат споразумение: настоящата парламентарна сесия предвижда до 1 юни само 12 дни за дебати. Неплатежоспособността „би причинила икономическа и финансова катастрофа“, вече предупреди Джанет Йелън.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"