fbpx

Служебната власт се отказа от идеите си за промени в Закона за ДДС

Министерството на финансите ще създаде работна група, от която очаква да предложи консенсусни мерки за подобряване на прогнозирането и анализите на приходите от ДДС. В нея освен представители на министерството и на Националната агенция по приходите, ще бъдат поканени за участие също бизнес организациите и всички заинтересовани страни.

От това съобщение на МФ става ясно, че ведомството се отказва от промените, изискващи бизнесът на прави ДДС приключване всеки месец.

Министър Росица Велкова е взела това решение във връзка с изразените становища по повод публикувания за обществено обсъждане Проект на правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност. Отбелязва се, че документът не е утвърден и не е влязъл в сила. На този етап текстовете, предложени в чл. 113 д от проекта, няма да бъдат част от правилника, който ще бъде утвърден от министъра на финансите.

В заключение се изтъква, че всички действия на МФ имат за цел единствено подобряването на прогнозирането и анализите на приходите от ДДС. Това обаче нямало да става за сметка на увеличена административна тежест за коректния бизнес, от който зависи развитието на икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"