fbpx

Ще ви организират протести, стачки и компромати, предупреди Радев новите министри

За първи път в политическата ни история служебен кабинет предава управлението на друг служебен кабинет, а президентът Радев става първият наш държавен глава, който в мандата си сформира три служебни кабинета.

На практика новото правителство е копие на старото с три промени, които обаче изцяло засягат икономическия екип на новият стар премиер Стефан Янев. Очаквано, високо рейтингованите министри на икономиката и на финансите, Кирил Петков и Асен Василев напускат министерствата си, тъй като се очаква да влязат в политиката и да участват в идващите предсрочни парламентарни избори. Третата и последна промяна е на транспортния министър Тодоров, който не можа убедително да се намеси в процеса по удълбочаването на Варненския залив.

Новият финансов министър е Валери Белчев, бил начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Белчев е с 15-годишен опит във финансовия сектор, работил е в редица водещи търговски банки – „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale), в периода от 2000 до 2006 г. През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където е началник на отдел „Бизнес развитие“.
Белчев притежава магистърска степен по публична администрация от Harvard University, която надгражда магистърската му степен по финансови и банкови техники от Université Paris 2 Panthéon-Assas и магистърската му степен по международни икономически отношения от УНСС, София.

В Министерството на икономиката влиза Даниела Везиева, досегашен член на екипа на Кирил Петков. Била е и зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок от партията на Меглена Кунева.

Новият министър на транспорта е Христо Алексиев, настоящ председател на управителния съвет на НКЖИ. Алексиев вече е бил министър на транспорта в първия служебен кабинет на Радев от 2017 година. Бе и номинация за същия пост в неосъществения кабинет на Слави Трифонов. При представянето на министрите днес в Гербовата зала, Румен радев припомни, че Алексиев през 2017-та е спрял концесията на Летище „София“, заради порочния подход към нея. Дали обаче този подход не беше приложет отново трябва да търсим отговор всички ние, отбеляза Радев.

В рамките на представянето на новия служебен кабинет президентът използва случая да критикува особено остро 12-годишното управление на кабинетите на Борисов.

Отчитайки резултатите на досегашното служебно правителство, Радев отчете, че през този период са проведени честни избори, намалявайки драстично купения и недейстителния вот. Правителството е разкрило тежкото наследство на олигархичния модел на управление на държавата, разрухата в социалната система, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, за което е сезирана прокуратурата. Противопостави се на модела на завладяната държава. Прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт и задвижи контролните системи на държавата, изреди още Радев.

Той поздрави служебния кабинет за постигнатия „рекорден икономически растеж, рекорден ръст на приходите и ниската безработица“, както и за преизчислението на пенсиите „след 15 години политическо безхаберие“ и усъвършенствания План за възстановяване и устойчивост, който вече бил готов за предаване в Брюксел.

Държавният глава предупреди новите министри какво ги очаква – ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Срещу вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области.

Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България, бе категоричен Радев. Той изтъкна още, че правителство без парламент няма капацитета да изпълнява стратегически задачи, „но времето не чака, затова очаквам от вас да работите с мисъл за бедните и слабите, както го правихте през изминалите месеци, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната„.

Междувременно стана ясно, че премиерът Янев свиква още днес заседание на правителството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"