fbpx

Слабата ваксинация пречка пред растежа на България, отчита ЕБВР

Икономическият растеж на България изостава от от този на Гърция и Румъния, сочат данните на Европейската банка за развитие в последния й доклад „Регионални икономически перспективи“. За региона на Югоизточна Европа от банката изтъкват, че и в трите страни от този регион тече значително възстановяване след трудната 2020 г. Икономиките растат особено силно както в Гърция, така и в Румъния, и по-умерено в България.

Банката понижава прогнозата си за ръста на БВП на България за тази година на 4.2%. През юни прогнозата бе за ръст на 4.5%. Предвижданията за 2022 година са за ръст 4,4%. Очакванията обаче не са позитивни, включително поради ниския процент на ваксиниране и продължаващата политическа криза, се посочва в доклада на ЕБВР.

Частта му за България гласи още, че българската икономика се е свила с 4,2% през 2020 г. поради слабо представяне на износа и инвестициите, но смекчено от устойчивото частно търсене.

През първата половина на 2021 г. БВП е нараснал с 3,1% на годишна база, тъй като инерцията на възстановяване се е забавила през второто тримесечие. Отчита се ускоряване на частното потребление през второто тримесечие на фона на облекчените ограничителни мерки и силния ръст на заплатите.

Заплатите в публичния сектор са нарастнали с 18 на сто през първата половина на годината, докато заплатите в частния сектор – с почти 11 на сто. Това е довело до увеличение на държавните разходи с 5 на сто през същия период, тъй като властите са продължили ключовите мерки за подкрепа, изтъква докладът.

Регистрирано е обаче слабо възстановяване на инвестициите – с около 7% под нивата преди пандемията. В същото време износът на стоки се е възстановил най-вече през второто тримесечие на 2021 г. – след скромни показания за второто тримесечие на 2020 г.

Отчита се силно ускоряване на инфлацията от януари 2021 г. до 4,8% през септември, което отразява повишените цени на енергията и нарастващите цени на храните.

За региона се очаква ръст с 6,7% през 2021 г., като се забави до 4,3% през 2022 г. Въпреки това, отчита ЕБВР, остават значителни несигурносттта и рискове, най-вече свързани с бъдещото развитие на пандемията и ваксинациите и потенциалното неблагоприятно въздействие върху жизненоважни сектори като туризма.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"