fbpx

Изискване за зелен сертификат се появи в обявите за работа

Проявява се тенденция за редица позиции да се изисква от кандидатите за работа наличие на т. нар. зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване. Това сочат данните на JobTiger от ежемесечния анализ на динамиката на пазара на труда у нас.

За момента броят на обявите с такива изисквания е много малък (едва 0,2% от общия брой), но, подобно на други държави, е възможно той да нараства поради все така високата заболеваемост и необходимост от предоставяне на безопасни условия на труд. Засега преобладаващите обяви с  такова изискване са в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Обслужващи дейности“, сочи още проучването.

Продължава ръстът на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа. През октомври те са се увеличили със 7%, като за последните четири месеца този ръст е 29%. Делът на този вид обяви през октомври е 13,5%.

Иначе през октомври се наблюдава спад на публикуваните обяви за работа. Броят им е почти 44 000 и е намалял с 8,4% спрямо септември, като на годишна база той все още е с 55% повече от октомври 2020 г.

 Най-стабилен продължава да бъде секторът „ИТ“. Въпреки лекия спад на предложенията през септември, през октомври отново има ръст от 6% в този отрасъл. Освен него, единственият сектор, при който също се наблюдава увеличение на предложенията, е „Счетоводство, одит, финанси“, като ръстът на обявите е 1,4%. 

При всички останали сектори броят на обявите през октомври е намалял, както следва:

„Маркетинг и реклама“ (-2,8%), „Административни и обслужващи дейности“ (-3%), „Производство“ (-7%), „Строителство“ (-9%), „Търговия и продажби“ (-13%), „Здравеопазване и фармация“ (-15%), „Логистика и транспорт“ (-15%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-28%). 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"