fbpx

Газовият бранш иска отговори по казуса с доставките на азерски газ

В писмо до енергийния министър Живков от Българската газова асоциация искат формиране на Обществен борд при Министерството на енегретиката за въвеждане на оздравителни мерки в енергийния отрасъл. Повод за това е последното решение на КЕВР, с което за ноември се намали цената на природния газ за битовите потребители, но се увеличи значително за индустрията.

От Асоциацията изтъкват, че мерките, които предлагат, не може да бъдат изпълнени без незабавни кадрови смени в Българския енергиен холдинг и дъщерните енергийни предприятия, както и и търсене на отговорност за причинени щети и пропуснати ползи от мениджърите и членовете на управителните органи на дружеството.

Газовата асоцация не оспорва действията на обществения доставчик да намали цената на регулирания пазар, но в случая ценовият товар се пренася единствено върху бизнеса, като кумулативно се връща на крайните потребители чрез произвежданите стоки и услуги.

Асоциацията е на мнение, че Булгаргаз въвежда в заблуждение обществото, прикривайки неспособността си, а вероятно и зависимостта си, да не предприема действия за увеличаване вноса на природен газ по договора със Socar, Азербайджан“. Припомняме, по признания на шефовете на КЕВР и Булгаргаз азерският газ е много по-евтин от руския.

Сред исканията на газовата асоциация са енергийното министерство и работодателските организации да изработят мотивирано предложение за предоговаряне на ценовата формула с „Газпром експорт“ и да инициират спешни преговори. Настоява се и да бъдат формулирани причините и преодоляване препятствията за внос на природен газ по договора с Азербайджан. Настоява се на КЕВР да бъде препоръчано да отмени в Наредба 2 параграфите, налагащи начисляване компонента „задължение към обществото“ върху цената на природния газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"