fbpx

Спад в търсенето на ИТ кадри у нас

Наблюдава се 18% годишен спад (1300 предложения по-малко) на предложенията за работа в сектора ИТ през септември.

От JobТiger коментират тази тенденция с нормализирането на търсенето на кадри в този сектор след активното „презапасяване“ през пандемичните 2020г. и 2021г, както и с обявеното временно „замразяване“ на подбора на кадри (hire freeze) в индустрията от редица технологични компании в страната и по света.

Иначе броят на обявите за работа през септември е нараснал с 4% спрямо предходния август, като предложенията са с 1800 повече, а общият им брой възлиза на почти 49 000. На годишна база също се наблюдава ръст от 3%.

Ръст на обявите се наблюдава и в почти всички сектори, като единствено изключение прави „Хотелиерство и ресторантьорство“. Обявите в него са с близо 500 по-малко от предходния месец – спад от 7%.

При останалите сектори месечната тенденция е обратна. С най-голям брой са се увеличили предложенията в „Търговия и продажби“ (650 предложения повече, 6% ръст), „Административни и обслужващи дейности“ (400 предложения повече, 9% ръст) и „ИТ“ (320 предложения повече, 1% ръст).

През септември предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са се увеличили с 4% (200 предложения повече). Те са малко над 5000 за страната или 12% от общия брой обяви.

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през септември се е увеличил с 5% или малко повече от 100 предложения повече. Общият брой на този тип обяви  е около 2400 – 6% дял от всички обяви.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"