fbpx

Според Кристин Лагард лихвените проценти ще останат високи още дълго време

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че основните лихвени проценти ще останат на високо ниво, макар че инфлацията е в процес на успокояване.

Лихвените проценти са на рекордно високи нива. И те ще останат такива. Според нея след повишаване на основната лихва до 3,75%, ЕЦБ трябва да направи „пауза“ през септември. „Покрихме голям терен и много напреднахме в тази борба с инфлацията. Приближаваме се към крайната цел“, казва Кристин Лагард в интервю за Le Figaro, цитирано от Capital.fr.

Ще можем да разберем дали сме я постигнали – средна инфлация от 2% – само благодарение на икономическите и финансовите данни. И ние ще действаме въз основа на нашия анализ на тези данни“, изтъква Лагард.

Тя обаче не коментира евентуално увеличение на основните лихвени проценти „или може би пауза“, което „не означава задължително, че ще има окончателен характер“. Кристин Лагард предупреждава също, че необходимостта от връщането към инфлацията „в рамките на средно 2%“ ще изисква определяне на основните лихвени проценти на ЕЦБ „на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго, колкото е необходимо“.

Краят на инфлацията

Както френският министър-председател Елизабет Борн споделя очакванията си за край на инфлацията със започването на новия сезон през есента, така това също беше споменато и от Кристин Лагард, която заяви, че тя „недвусмислено пада“.

През октомври 2022 г. беше 10,6% в еврозоната, докато през юни се върнахме на 5,5%“, отбелязва тя, преди да похвали паричната политика, която е в сила, и която „започна да дава своите ефекти“. Това го виждаме много ясно в данните за кредитите както в лихвените проценти и в обемите на кредитите, които намаляват, така и в търсенето им от страна на предприятията“, обяснява Лагард.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"