fbpx

Спряха предсрочно големия адронен колайдер за икономии на енергия

Европейската организация за ядрени изследвания CERN е спряла Големия адронен колайдер зе техническо обслужване, съобщава ТАСС. Това се прави две седмици преди предварително планирания срок с цел икономия на електроенергия, обяснява Софи Тезори, официален представител на CERN

По думите й за момента пускането се планира за пролетта на 2023 година, както е било и до момента.

Още в края на септември от CERN съобщиха, че техническото спиране ще стане по-рано от нормалното, а експлоатацията на комплекса ще бъде намалена с 20% през 2023 година. Изтъква се, че тези планове са направени съвместно с доставчика на ток – френската компания Electricite de France, за да се осигури „възможност за намаляване на енергията“ през следващите месеци.

Големият адронен колайдер бе пуснат на пълна мощност на 5 юли тази година след мащабна техническа модернизация, продължила от 2018 до настоящата 2022 година. Дейностите са завършени формално през април, когато специалистите от CERN пуснаха в главния пръстен на ускорителя два тестови лъча от протони, ускорени до енергия от 450 гигаелектронволта (GeV).

Учените прекараха следващите два месеца в тестване на всички актуализирани и нови LHC системи и в подготовка да доведат колайдера до рекордно висока енергия на сблъсък на частици от 13,6 тераелектронволта (TeV).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"