fbpx

Три причини за смяната на борда на ВМЗ Сопот

На брифинг министърът на икономиката Корнелия Нинова изтъкна три причини, поради които е сменен бордът на ВМЗ Сопот.

Предприятието завършва 2021 г с печалба от 3 107 000 лв. Но бордът, който управлява сега, реализира загуба в размер на 1 640 000 лв. за първото тримесечие на 2022 г. За 2021 г на всеки 100 лв. разходи са реализирани 107 приходи. А за първото тримесечие на 2022 на всеки 100 лв. разходи са реализирани 96 лв. приходи. Забелязва се увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021., само за 3 месеца се увеличават задълженията на дружеството с 21 млн. лв.

Втората причина е в отказа на ВМЗ Сопот да плати държавния дивидент към този момент, въпреки многото писма, изпратени от ДКК по този повод. Нинова припомни, че Министерски съвет е взел решение държавните дружества да преведат дивидента си за 2021 г. на 100% в бюджета до 30.04.2022 г.

Трети мотив за взетото решение се оказва разрез със заложените управленчески принципи, касаещи държавните предприятия. „Ръководството на ВМЗ Сопот зад гърба на принципала ДКК и моя като министър обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба, разбира се, взехме мерки и я спряхме веднага, но ръководството започва да разпродава обособени части, като Почивна база „Чевира“ в Старосел, хотел в гр. Сопот, сгради, намиращи се в Индустриална зона – гара Калояново и др.“, изтъква вицепремиерът, като подчертава, че тя и екипът й имат за цел да докажат, че държавна собственост не е лоша дума.

В новото ръководство на дружеството влизат Иван Иванов – доскорошен областен управител на София област, който е завършил Военната академия, Мариан Йовчев, завършил в Долна Митрополия, многогодишен служител и директор на Терем в миналото и Камен Шаралиев, завършил Технически университет  – София, който работи във ВМЗ-Сопот като директор на индустриалното оборудване, инженер по електроника и автоматика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"