fbpx

Тристранката не постигна съгласие за удължаване действието на бюджета

Извънредното заседание на тристранката (Националния съвет за тристранно сътрудничество) не успя да постигне единодушио по предложението нса служебния кабинет вместо нов проект за бюджет за 2023 година да има удължителен закон за бюджета за настоящата година.

Това е подкрепено от страна на работодателите, но не и от синдикатите, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитират от БТА.

Служебният финансов министър Велкова се е опитала да представи добрите странси на намеренията на кабинета:

Увеличението на пенсиите ще продължи да действа и през следващата година. Всички мерки за бизнеса и хората ще продължат да действат. Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране в реален размер по фактура за отопление на училища и детски градини, както и осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени и неотложни разходи.“ По думите й служебният кабинет предлага удължаване на действието на досегашния бюджет за догодина, а не нов, защото бюджетът изисква в него да бъдат отразени политиките на правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство. 

Според представителите на синдикалните организации обаче този бюджет е един от най-лошите варианти, защото замразяването на минималната работна заплата на 710 лв. и неприемането на необлагаем минимум на доходите, предвидени в него, са неприемливи. 

Всички параметри, които бяха заложени до момента, се предлага да бъдат удължени, без да се знае докога. Елементарна отговорност за базисни управленски решения няма кой да носи в държавата“, изтъква главният икономист на КНСБ Любослав Костов, цитиран от агенцията.

В 14 часа започна извънредно заседане на Министерски съвет, което вероятно ще приеме решението за удължителния закон.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"