fbpx

Цените на житото остават високи въпреки добрата реколта

За 2022-2023 г. се очаква рекордно производство на пшеница в световен мащаб, т.е. близо 759 милиона тона. Световните запаси също трябва да достигнат рекордни нива, докато в същото време потреблението расте по-бавно. Всичко това предполага, че цените трябва да паднат до края на годината, особено след като през декември на пазара излезе пшеницата, произведена в южното полукълбо на планетата, съобщава RFI.

Нищо обаче не е сигурно. Цените продължават в голяма степен да се дикуват от развитието на конфликта в Украйна. Рискът от неговото задълбочаване е значителен в светлината на последното развитие на събитията. Друга голяма неяснота е свързана с транспорта по Черно море. През юли под егидата на ООН и Турция беше подписано споразумение за износ на украински зърнени култури през този морски коридор.

Преди всичко това споразумение даде възможност за износ на царевица, а в последно време и на все по-големи количества пшеница от новата украинска реколта. Това също допринесе за намаляването на световните цени на храните. Беше подписано второ споразумение за улесняване на износа на руски селскостопански продукти и торове. Но Русия се оплаква, че не може да ги продава поради западните санкции, засягащи финансовия и логистичния сектор.

Това поставя под съмнение желанието ѝ да удължи споразумението, което изтича на 19 ноември. Неподновяването му би имало сериозни последици върху цените, тъй като този регион играе ключова роля в баланса на световния пазар на зърнени храни. За да избегне този сценарий, ООН работи активно за подновяване на споразумението за една година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"