fbpx

Медта като показател за настъпването на икономическа рецесия

Верни на репутацията си на индикатор за икономиката, цените на медта, които показват тенденция на спад, свидетелстват за наличието на рецесия, която всеки ден се очертава все повече, пише RFI.

Сигналите, изпращани от д-р Купър, както я наричат англоговорящите, не са добри. С падането на цените си, медта дава още едно доказателство за безпокойството, което тегне на пазарите. Пазарът на мед е важен показател поради използването ѝ във всички области на индустрията: електроника, строителство, автомобилостроене. Два от трите основни двигателя на глобалния растеж – Китай и Европа – са в рецесия. Причините за това са в енергийната криза, която за Китай се съчетава и с политиката на „нулев Ковид“, която властите наложиха.

Китай заема първо място в света по преработка на мед и поради това се превърна във водещ вносител на медни руди от Южна Америка. Най-малкият спад в темповете на развитие на китайската промишленост води съответно и до намаляване на покупките от Китай и неизбежно оказва влияние върху равнището на цените.

Бурно развитие на рудодобива

Спадът на търсенето се обуславя и от високия курс на долара, тъй като, както при всички стоки, чиито цени са фиксирани в щатската валута, медната руда струва повече на купувачите, използващи други валути.

При спадането наполовина на търсенето се добавя и значителното увеличаване на предлагането. „Противно на общоприетото схващане, рудодобивът се развива бурно и при сегашните темпове на растеж се очаква през 2022 и 2023 г. да има значителен излишък на мед“, обяснява Дидие Жулиен, президент на компанията Commodities and Resources.

В краткосрочен план пазарът ще запази ниските си равнища

Може ли тенденцията бързо да се обърне? „Пазарът е толкова хаотичен, че е трудно да се определи неговата посока“, добавя Жулиен. Единственото сигурно нещо е, че в краткосрочен план той ще запази низходящата си тенденция, като цените ще останат високи, около 7500 долара за тон. По-нататъшното развитие на нещата ще се определя от китайската политика и продължителността на войната в Украйна. В по-дългосрочен план осъществяването на въглеродния преход, процес, който изисква потреблението на много мед, ще увеличи търсенето.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"