fbpx

Турция започна военната операция срещу Сирия

турция започва военна операция срещу сирия

Започна турската военна операция в североизточна Сирия. Това е заявил президентът Ердоган, предава Ройтерс.

По време на изявлението на държавния глава репортер на CNN Turk съобщава, цитиран от агенцията, че няколко големи експлозии са разтърсили североизточния сирийски град Рас ал Айн, който граничи с турския град Джейланпинар. Журналистът добавя, че се чуват прелитащи самолети, както и това, че от сирийския град се вижда дим.

„Нашите цели са да унищожим терористичния коридор, който се опитват да създадат край южните ни граници. Операция „Извор на мира“ ще неутрализира терористичната заплаха към Турция и ще създаде безопасни зони, които да помогнат за завръщането на сирийските бежанци по домовете си. Ще съхраним териториалната цялост на Сирия и ще освободим хората от региона от лапите на терористите“, пише Ердоган в Twitter.

Припомняме, Анкара отдавна планира настоящата военна интервенция, която трябва да е срещу кюрдските формирования, влизащи в състава на коалицията „Сирийски демократични сили“.

Американският президент Тръмп остро се възпротиви на турските планове, заповяда изтегляне на военните на САЩ от региона и заплаши, че ще съсипе икономически Турция.

В резултат на това и на несигурността около развитието на поредния военен конфликт, турската валута започна да поевтинява.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"