fbpx

Путин и Ердоган договориха спиране на огъня в Идлиб

След преговорите в четвъртък президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган постигнаха съгласие за съвместен документ, който трябва да доведе до прекратяване на военните действия в сирийската провинция Идлиб.

„След резултатите от нашите преговори постигнахме съгласие за съвместен документ, чиито разпоредби ще бъдат обявени от външните министри. Той определя решенията, които ние, заедно с президента на Република Турция г-н Ердоган, разработихме по време на днешните повече от 6-часови консултации “, каза Путин, цитиран от Ройтерс.

„Изразявам надежда, че споразумението ще послужат като добра основа за прекратяване на военните действия в зоната за деескалация на Идлиб и ще сложат край на страданията на цивилното население“, допълни руският президент.

Според него тесният личен контакт между двамата лидери е помогнал да се намерят общи подходи за решението на международните проблеми.

Ердоган подчерта, че отговорността за случващото се в Идлиб, принадлежи на режима в Сирия. „Основната задача на режима е да се опустоши  този район и да се постави Турция под заплаха за бежанци“, заяви турският президент.

Срещата се провежда на фона на нарастващото напрежение в северната част на Сирия, където подкрепеният от Русия режим на Башар ал Асад е насочен срещу цивилни и турски войници. Примирието в сирийската провинция ще бъде въведено в нощта на 5-6 март, каза Ердоган след срещата.

Страните ще създадат защитен коридор на север и юг от магистрала М4 в Сирия, а също така ще започнат съвместни патрули по магистралата, добави руският външен министър Сергей Лавров.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"