fbpx

Борисов разговаря по телефона с Ердоган, ще се срещат в понеделник

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от правителствената прессужба.

Двамата са обсъдили обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

В момента няма пряка заплаха за България, но двамата са се разбрали да се срещнат понеделник.

По-рано днес стана ясно, че стотици мигранти са се събрали в Одрин и се готят да минат през българската и гръцката граница.

Според Ройтерс турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа.

Новата бежанска вълна идва след съобщението на Турция, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

Борисов отбелязал по време на разговора, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявява разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години.

Той е категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа.

Българският премиер изрази дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб.

Той определи като ключово прилагането  на споразумението ЕС – Турция. Борисов ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"