fbpx

Учените в навечерието на COP27: гответе се за адаптация към един по-топъл свят

На климатичната конференцията COP27 в Египет делегатите ще разчитат на десетилетия научни изследвания, публикувани от агенцията на ООН за климата, за да информират своите решения относно бъдещите енергийни планове и траекториите на затопляне, съобщава Ройтерс.

Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) изготвя доклади приблизително на всеки пет години, които представляват глобален научен консенсус относно изменението на климата, неговите причини и въздействието му. Докладът от миналата година се занимава с основните двигатели на глобалното затопляне и основните елементи на науката за климата.

Той е последван от два големи доклада тази година – един през февруари, който разглежда как светът ще трябва да се адаптира към въздействията на климата, от покачване на моретата до намаляваща дива природа, и друг през април за начини за „смекчаване“ или ограничаване на емисиите, водещи до затопляне на климата.

МВФ връща вниманието към метана и въздействието му върху климата

Още…

Ройтерс представя някои от основните изводи от тези доклади:

Научният доклад

  • Докладът от миналата година за физическата основа за изменението на климата заяви недвусмислено, че хората са виновни за повишаването на температурите.
  • Той също така предупреди, че изменението на климата вече е опасно близо до фаза излизане извън контрол.
  • Някога редките екстремни климатични условия стават все по-чести и някои региони са по-уязвими от други.
  • За първи път авторите на доклада призоваха за спешни действия за ограничаване на метана. До този момент IPCC се фокусира само върху въглеродния диоксид, най-разпространеният парников газ.
  • След изтичане на времето за предотвратяване на внезапно изменение на климата, авторите изтъкват, че си струва да се разгледат предимствата и недостатъците на геоинженерството или широкомащабни интервенции за промяна на климата, като например инжектиране на частици в атмосферата, за да се блокира слънчевата радиация.
  • Докладът предупреждава нациите по света, включително богатите, че всички трябва да започнат да се подготвят за въздействието на климата и да се адаптират към по-топъл свят.

Докладът за адаптацията

  • Новината за нахлуването на Русия в Украйна засенчи публикуването през февруари на основен доклад за това, как светът трябва да се подготви за по-топъл климат.
  • Тъй като изменението на климата вече подхранва екстремни метеорологични условия в световен мащаб, докладът призова както богатите, така и бедните страни да се адаптират сега към въздействията, включително по-чести горещи вълни, по-силни бури и по-високи морски нива.
  • Докладът изясни, че различните региони са изправени пред различни рискове и въздействия, и предложи локализирани прогнози за това какво да очаквате.
  • Милиони хора са изправени пред бедност и продоволствена несигурност през следващите години, тъй като изменението на климата засяга културите и водоснабдяването и заплашва да наруши търговията и пазарите на труда.
  • Обезсърчаващата прогноза за бедните в света възобнови призивите за фонд „Загуби и щети“, чрез който богатите нации ще компенсират разходите, които вече са направени от бедните страни при бедствия, предизвикани от климата – ключово искане от страна на уязвимите страни, които участват в преговорите на COP27 в Египет.

Доклад за смекчаване

  • Това е „сега или никога“, отбелязва един от съавторите на доклада при публикуване на констатации, които показват, че само драстично намаляване на емисиите през следващите няколко десетилетия ще предпази затоплянето от излизане извън контрол.
  • Докладът провокира как различните сценарии за емисиите вероятно ще се превърнат в бъдещо повишаване на температурата.
  • Градовете са голяма част от проблема с емисиите, се казва в него, но също така и основен източник на надежда и положителни решения.
  • Енергийният преход към възобновяеми източници и чисти горива се движи твърде бавно.
  • Докладът отиде отвъд фокусирането върху изкопаемите горива и производството, за да настоява за решителни действия в областта на климата в селското стопанство, където земеделските методи и по-добрата защита на горите могат да помогнат за ограничаване на емисиите.
  • Той предупреждава, че изменението на климата застрашава икономическия растеж и за първи път подчертава необходимостта от действие на индивидуално ниво, като призовава правителствата да приемат политики за промяна на потребителските и транспортните навици, за да насърчат по-малко отпадъци и повече ефективност.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"