fbpx

Украйна иска Росатом да влезе в санкционния списък на ЕС

Киев очаква Европейският съюз да включи руската държавна ядрена енергийна компания Росатом в следващия кръг от санкции заради войната в Украйна, заявява премиерът Денис Шмихал, цитиран от Ройтерс.

Шмихал посочи след разговори в Киев със зам. председателя на ЕК  Франс Тимерманс, че руската ядрена енергийна индустрия трябва да бъде наказана за нахлуването в Украйна преди повече от 10 месеца.

Припомня се, че Русия окупира Запорожката атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна миналия март, а президентът Владимир Путин издаде указ през октомври октомври, с който прехвърли контрола върху централата от украинската ядрена енергийна компания Енергоатом на дъщерно дружество на Росатом. Според Киев това е кражба.

„Ние работим активно с нашите европейски партньори за предоставяне на подкрепа в четири области: демилитаризация на Запорожката АЕЦ, доставка на електрическо оборудване, възможности за внос на електроенергия от ЕС и санкции срещу Русия“, написа Шмихал в съобщение в Telegram, цитирано от Ройтерс.

Очакваме, че 10-ият пакет от санкции на ЕС ще съдържа ограничения срещу ядрената индустрия на Русия, по-специално Росатом. Агресорът трябва да бъде наказан за атаки срещу енергийната индустрия на Украйна и престъпления срещу екологията“, посочва украинският премиер.

Въпреки че ЕС прогресивно затяга санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, той още не е наложил санкции директно на Росатом.

Международната агенция за атомна енергия многократно е изразявала загриженост относно обстрела на централата в Запорожие. МААЕ също така предложи създаването на зона за защита на ядрена безопасност и сигурност около най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Шмихал изтъква още, че заедно с Тимерманс са се съгласили, че следвоенното възстановяване на Украйна трябва да се основава на зелени принципи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"