fbpx

Национализират Vodafone Hungary

Втората по големина телекомуникационна компания в Унгария Vodafone Hungary, която е дъщерно дружество на британска корпорация, става собственост на унгарската държава и една от националните компании, съобщава ТАСС. Унгарският министър на икономическото развитие Мартон Наги е заявил, че сделката за приблизително 1,7 милиарда евро ще приключи на 31 януари.

Той отбелязва, че това ще помогне за „по-нататъшно укрепване на конкурентоспособността и независимостта на Унгария„. „Приоритетната цел на правителството е след банковия сектор, енергетиката и медиите да формира мажоритарна национална собственост в други области, които също са от стратегическо значение, включително в застрахователния бизнес и телекомуникациите. Именно за това е придобиването на дял от Vodafone, което допълнително ще укрепи суверенитета на страната“, коментира още министърът.

Както уточняват от Vodafone Hungary, държавата ще получи 49% от акциите чрез контролирания от нея инвестиционен фонд Corvinus International Investment, а 51% от акциите ще отидат при унгарската компания Antenna Hungaria. Настоящата сделка с тяхно участие е една от най-големите на унгарския телекомуникационен пазар през последните години.

Vodafone Hungary, досега дъщерно дружество на британската Vodafone, се счита за втората по значимост телекомуникационна компания в Унгария след Magyar telekom. Предоставя телефонни, телевизионни и интернет услуги на 3,8 милиона абонати. В компанията работят повече от 3 хиляди души.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"