fbpx

Умерен икономически оптимизъм в очакване на поредната ковид вълна

Въпреки че в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) темпът на ваксинационния процес не е толкова бърз, а новата пандемична вълна е близо, ситуацията в икономиките е сравнително стабилна.

Това коментира в рамките на уебинар регионалният икономист на Кофас за ЦИЕ Грегорж Шиелевич.

Според данни на експертите по кредитно застраховане на Кофас, 80% от пълнолетните хора в ЕС са напълно ваксинирани, което е допринесло за възстановяването на европейската икономика през последните шест месеца.

Въпреки че цялостната тенденция е към подобряване на икономическите показатели и възвръщане на нивата отпреди пандемията, няма как да прогнозираме сигурни резултати за следващото тримесечие. Всичко зависи от новата пандемична вълна и готовността на правителствата да я посрещнат“, допълва Шиелевич.

След драстичния спад на БВП от почти 25% в развитите западноевропейски икономики през второто тримесечие на 2020 г. спрямо последното тримесечие на 2019 г., Кофас отчита положително покачване на показателя, като прогнозите са той да достигне до нивата отпреди пандемията.

Все пак Шиелевич обръща внимание на нарушените вериги за доставки, прогресивното увеличение на търсенето и по-високите транспортни разходи, които създават множество проблеми за икономиките в Европа, но и в световен план – най-голям дял на компаниите, посочващи недостига на суровини като основен проблем, се заема от предприятията за електроника, автомобилостроене и индустрията за пластмасови изделия.

В същото време се изтъква, че след спада от -3,5% през 2020 г., прогнозите са, че световният БВП ще отчете ръст от +5,6% през 2021 г. и +4,3% през 2022 г.

От друга страна, натискът за по-високи заплати, все по-голямото търсене, както и повишаването на цените на суровините са довели до бързо нарастваща инфлация. Това оказва пряко влияние и върху лихвените проценти, като част от централните банки вече отчитат увеличение, докато други се опасяват, че техните действия могат да доведат до забавяне на възстановяването и на растежа на БВП. Производствени цени в промишлеността през предпоследното тримесечие на 2021 г. в ЦИЕ са се увеличили значително, достигайки до 15% за Унгария, а България се нарежда на второ място.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"