fbpx

US санкции притесниха Турция и нарушиха търговията с Русия

Заплахата на САЩ да наложи санкции на финансовите фирми, които правят бизнес с Русия, охлади турско-руската търговия, прекъсвайки или забавяйки някои плащания както за вносния петрол, така и за турския износ, съобщава Ройтерс, позовавайки се на няколко свои източници.

Изпълнителната заповед на САЩ от декември не е изрично насочена към енергетиката, но усложни някои турски плащания за руски суров петрол, както и руски плащания за по-широк кръг от турски износ, се добавя в информацията.

Санкциите на САЩ имат за цел да намалят приходите на Кремъл и да попречат на войната му в Украйна, без да задушат потоците на руски петрол към световните пазари, за да избегнат политически чувствителен скок в цените на бензина в САЩ на фона на предстоящите президентски избори през ноември, коментира агенцията.

Въпреки това проблеми с плащанията, подобни на тези, пред които сега е изправена Турция, вече са нарушили доставките на руски петрол за Индия и са усложнили тези за Обединените арабски емирства и Китай, според петролни търговци.

Русия е най-големият износител на суров петрол и дизел за бедната на енергия членка на НАТО Турция, доставяйки 8,9 милиона метрични тона суров петрол и 9,4 милиона тона дизел за своя черноморски съсед през 11-те месеца до ноември.

Възникващите проблеми с плащанията се дължат на това, че турските банки преразглеждат бизнеса и затягат обслужването на руските клиенти. Доставките на суров петрол за Турция не са прекъснати, а забавени само малък брой товари. Източник от руска петролна компания съобщава, че руските износители на петрол не са получавали плащания от Турция от две до три седмици.

Стана трудно да се правят някои енергийни плащания към Русия, особено след новите санкции в края на декември. Някои плащания бяха прекъснати“, потвърждава турски източник, запознат с проблема с плащанията, цитиран от Ройтерс. По думите му първоначално договореният метод трябвало да бъде променен или плащането да бъде отложено, но доставката е продължила, като е възможно е да има проблеми на база товар по товар.

„Проблемите с плащанията започнаха след декември. Фокусът не е върху вноса на петрол, но това е обезпокоително. Това не е повлияло на ежедневното функциониране, но ни напомня, че проблем може да възникне всеки момент“, коментират източници от турската петролна индустрия.

Прекъсването на руско-турските плащания започна, когато Байдън подписа изпълнителната заповед на 22 декември, заплашвайки фирмите, помагащи на Русия да заобиколи санкциите, с риск от загуба на оценка за финансовата система на САЩ.

На 1 февруари Кремъл заяви, че е запознат с турските банки, които затягат правилата за руските клиенти поради „агресивния“ натиск на САЩ, и че работи с Турция за намиране на решения. Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина коментира в края на миналата седмица, че има допълнителни трудности при външнотърговските транзакции, свързани със сетълменти и логистика.

Турски банкер споделя, че банките извършват „изключително щателни“ процедури по отношение на санкциите, като отделите за съответствие проверяват внимателно всички транзакции.

Проведохме обширни дискусии с нашите турски партньори през последната година. Ще анализираме данните за търговията от януари, след като бъдат налични, и очакваме с нетърпение да продължим тези разговори“, казва служител на Държавния демапартамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Първоначалните данни показват, че турският износ за Русия е намалял с 39% на годишна база до 631 милиона долара през януари, като се е увеличил с 16,9% миналата година до 10,9 милиарда долара. Вносът от Русия е намалял с 20,2% през януари до 4 милиарда долара, след като е спаднал с 22,5% през 2023 г. до 45,6 милиарда долара.

Вносът на суров петрол от Русия е скочил повече от два пъти до 12 милиона тона през 2022 г.

Но голяма част от въздействието е върху търговията, която не е петролна. По-специално износът на машини е спрял просто поради сходството си с военната техника.

„Истинският проблем възниква не с плащането, което Турция трябва да направи, а с плащането, което Турция ще получи. Това показва високото ниво на колебание, което турските банки имат по отношение на санкциите“, отбелязват още източниците на Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"