fbpx

САЩ и Китай – сделка няма, но има напредък

Съветникът в Белия дом Лари Къдлоу заяви, че САЩ и Китай се доближават до търговско споразумение.

Президентът Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Цзинпин е трябвало да сложат своите подписи на „първата фаза“ на търговската сделка през следващата седмица, но преговорите за окончателния текст са стигнали до „задънена улица“, съобщи пък CNN, цитирана от БНР.

Пекин и Вашингтон не са могли да се споразумеят колко големи покупки на американска селскостопанска продукция ще направи Китай, а също и какви ще са митата, ако все пак няма сделка.

16-месечните търговски спорове между Вашингтон и Пекин създават напрежение на световните капиталови пазари. Според анализатори липсата на споразумение между двете държави е една от причините за най-слабия икономически растеж в света след финансовата криза през 2007-2008 година.

В глобален мащам се отчита и тенденция на забавяне на инвестициите.

Преди броени дни Доналд Тръмп пък заплаши, че може да наложи нови „съществени“ тарифи на Китай и на още страни, които нямат споразумения с Щатите.

Лари Къдлоу обаче заяви, че макар да няма сделка, има много добър напредък. Освен това не е необходима лична среща между Доналд Тръмп и Си Цзинпин, за бъде постигната сделка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"