fbpx

САЩ спряха засега довършването на Северен поток 2

северен поток 2

За момента е прекратена работата по довършване на газопровоза „Северен поток 2“. Това стана, след като швейцарско-холандската компания Allseas съобщи, че прекратява работата, за да не попадне под санкциите на САЩ, които президентът Доналд Тръмп подписа в петък.

Мярката засяга и изпълнителите на „Турски поток“ и е част от документите, съпровождащи закона разходите за отбрана на САЩ през новата фискална година.

Газопроводът по дъното на Балтийско море струва 11 млрд. долара – половината от тях са поети от „Газпром“, а останалата е поделена между европейците от австрийската OMV, германските Uniper и Wintershall, холандско-британската Royal Dutch Shell и френската Engie. Строителите му обещаваха да е готов след няколко седмици или месеца.

Санкциите влизат в сила веднага и предвиждат пълно блокиране на всички активи в САЩ на съответната компания, забрана да се прави бизнес с нея и затваряне на границите на страната за нейни представители.

Allseas, които от дълго време работят с Газпром, лаконично съобщиха, че спират довършителните дейности. Няма яснота дали в договора им с руската компания има клауза, предвиждаща подобни действия.

Междувременно германският канцлер Меркел реагира негативно на случващото се, заявявайки, че е против „екстериториални санкции“.

Руската страна все още не е обявила какви конкретни действия ще предприеме, но е факт, че в петък бе сключен договор за продължаване на газовия транзит през Украйна, който трябваше да спре на 1 януари.

Все пак от руското външно министерство заявиха, че Русия продължава да изпълнява икономическите си проекти, независимо от санкциите. Задава се и въпросът как Германия ще реагира на командния тон на Вашингтон, с който се иска тя да финансира енергетичния отрасъл на САЩ за светка на своите икономически интереси.

Факт е, че САЩ стават най-големият производител на петрол и газ и агресивно предлагат газ в чужбина, заявявайки, че по този намин ще спасят Европа от руската зависимост.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"