fbpx

Прогнозират германски компромис пред САЩ с цел довършване на „Северен поток 2“

северен поток 2

Възможно е Германия да потърси някакъв компромис и да направи отстъпки пред САЩ, за да успее да реализира проекта „Северен поток 2“. Защото спирането му ще означава освен сериозни финансови, но и огромни репутационни загуби за Берлин. Това коментира пред „Новости“ експертът от Центъра за германски изследвания към Институт Европа РАН Александър Камкин.

Според него е възможно като част от компромисите Германия да финансира строителството на терминал за внос в Европа на втечнен газ от САЩ.

Камкин е убеден, че САЩ няма да намалят санкционния си натиск, като спирането на „Северен поток 2“ се явява крайъгълен камък на външната политика на президента Байдън.

Повод за коментара му е заявеното от американския държавен секретар Антъни Блинкен по време на срещу с германския външен министър Хайко Маас, че САЩ продължават да имат възражения към проекта.

Блинкен е подчертал ангажираността на САЩ да работят заедно със своите съюзници и партньори за противодействие на опитите на Русия да подкопае колективната сигурност, като в тази връзка САЩ са твърдо срещу „Северен поток 2“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"