fbpx

Ускоряване прехода от изкопаеми горива към ВЕИ, поиска фон дер Лайен

Нашият климат не може да чака, ето защо Европа се ангажира да стане първият климатично неутрален континент до 2050 г. И с Европейския зелен договор ние предложихме най-модерния план в света за намаляване на емисиите. Ще поставим цена на замърсяването.

Това заявява председаделят на ЕК Урсула фон дер Лайен при откриване на Седмицата на устойчивата енергия на ЕС.

Фон дер Лайен гарантира, че Европейският съюз ще направи всичко, за да бъде COP26 (Конференцията на ООН за климата, която предстои в Глазгоу) успешна.

По думите й, енергийният преход е в основата на европейския зелен договор. Днес нашата енергийна система е отговорна за 75 процента от емисиите на парникови газове в ЕС. Трябва да декарбонизираме енергийния микс на Европа. И добрата новина е, че сме на път да постигнем това. През 2020 г. производството на възобновяема енергия изпревари изкопаемите горива в ЕС. И европейската индустрия е световен лидер в този сектор, особено в офшорните вятърни източници, коментира председателят на ЕК.

Тя изтъква желанието на Брюксел да се надгради това постижение и да се ускори допълнително използването на възобновяеми източници в Европа. Ето защо за 2030 г. предлагаме да повишим целта си за възобновяеми източници до 40 процента от нашата енергия, посочва в коментара си фон дер Лайен, като декларира, че благодарение на Европейския зелен договор и иновациите, които идват с него, европейските предприятия са в най-добра позиция да предложат климатични решения за пазарите не само в Европа, но и по целия свят, като дава няколко примера:

„Първо, водород. Чистият водород е идеалният начин да помогнем за постигането на целта ни за неутралност на климата. Това ще помогне за почистването на някои от най замърсяващите ни индустрии – транспорт на стомана, алуминий и тежки товари. Ето защо до 2030 г. се стремим да увеличим годишното производство на зелен водород до 10 милиона тона. Крайно време е водородните технологии да се преместят от лабораториите към заводите и в ежедневието на хората.

Проектът Green Hysland на остров Майорка е чудесен пример. Това е първата водородна долина на европейски остров. Тя ще генерира, разпространява и използва най-малко 300 тона възобновяем водород всяка година – произведен от слънчевата енергия на Майорка. Зеленият водород ще захранва автобусите с горивни клетки и превозните средства под наем на острова. То ще генерира отопление за търговски и обществени сгради. И ще доставя спомагателна енергия за фериботи и пристанищни операции. Това е нашата европейска зелена сделка, която работи за европейските граждани.

Проектът CLEAR X ще помогне на 38 000 потребители в Източна и Южна Европа да инвестират и инсталират възобновяема енергия в системи като фотоволтаични панели, батерии, пелетни камини или термопомпи.

Фон дер Лайен обръща внимание на факта, че в момента сме изправени пред рязко и глобално покачване на цените на енергията, като дава пример, че в момента Европа внася 97 процента от петрола, 44 процента от въглищата и 90 процента от газа.
Това прави нашата икономика изключително уязвима от колебанията в цените на световните енергийни пазари. За разлика от тях производствените разходи за възобновяема енергия остават стабилни. Всъщност те дори намаляха през последните години, заявява тя, подчертавайки – „може да има само едно заключение. Трябва да ускорим преминаването от изкопаеми горива към нуждите от възобновяеми източници. Всеки киловат електроенергия, произведен с възобновяема енергия, не е само застраховка срещу покачващите се цени на енергията. Той също така ни помага да намалим зависимостта си от внос, като прави обществото и икономиката ни по-устойчиви, а нашата планета – по-здравословно място“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"