С €2 млн. грантове Узбекистан чисти затворените си уранови рудници

С €2 млн. грантове Узбекистан чисти затворените си уранови рудници

Узбекистан започва подготовка за преодоляване на наследството от някогашните си уранови рудници. Тожва става възможно след подписаното грантово споразумение между Донорския пул за възстановяване на околната среда в Средна Азия (Environmental Remediation Account for Central Asia – ERA) и правителството на Узбекистан, съобщава Blacksea-caspia.

Грантът от 2 милиона евро ще подпомогне наскоро създаденото Звено за управление на проекти (Project Management Unit – PMU), което ще се занимава с възстановяването на околна среда около бившите уранови рудници Янгиабад и Чаркесар, разположени в планините източно от узбекската столица Ташкент.

Като първа стъпка ще започне подготовката на необходимата тръжна документация за обществените поръчки по възстановителните работи на терените на двата рудника. Физическата работа на терените се очаква да започне през третото тримесечие на 2022 година и ще отнеме приблизително две години за да бъде завършена.

Разположен на надморска височина от 1300 метра в район с висок сеизмичен риск на около 70 киломера от Ташкент, Янгиабад е бил уранов рудник в продължение на около 40 години. Той се простира върху площ от 50 квадратни километра и съдържа около 2,6 милиона кубически метра радиоактивни отпадъци. Планираните възстановителни работи включват запечатване на четири шахти, разрушаване на замърсените сгради и преработвателни съоръжения, преместване на няколко хвостохранилища за радиоактивни скални материали в централизирано покрито хвостохранилище и други свръзани с тези дейности работи.

Селището Чаркесар, разположено в планините на 140 километра на изток от узбекската столица, е било уранов рудник до 1995 година и все още е дом на приблизително 3500 души. Планираните възстановителни работи на този обект включват запечатването на две шахти и разрушаванета на изоставените сгради.

Стратегическият генерален план (SMP) е одобрен през месец септември 2021 година от Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, както и от Световната агенция за атомна енергия (IAEA), от Европейския съюз (ЕС), от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и от Руската държавна атомна енергийна корпорация (Росатом). Планът ще служи като пример как се координират дейностите по възстановяване на околната среда на приоритетни радиоактивни обекти.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"