fbpx

Успехът на Ердоган задълбочи срива на турския пазар

Сривът на турския пазар се задълбочи и във вторник на фона на очакванията на инвеститорите, че президентът Тайип Ердоган може да успее да удължи управлението си – и неортодоксалните си икономически политики – до трето десетилетие, изтъква Ройтерс.

Банковите акции и държавните доларови облигации се понижиха за втори ден, а разходите за застраховане на експозиция към турски дълг се повишиха допълнително, след като Ердоган опроверга очакванията в президентската надпревара в неделя, осигурявайки си малко под прага от 50%, необходим за категорична победа и влизайки в балотажа на 28 май с преднина пред опонента си Кемал Кълъчдароглу.

Пазарите сега реагират на факта, че вероятно ще се върнем към предишната администрация и приемственост на политиките, които направиха Турция почти неинвестируема, що се отнася до западните фондови мениджъри“, коментира Джон Харисън, управляващ директор на макростратегията за нововъзникващи пазари в TS Lombard, цитиран от Ройтерс.

Преди изборите проучванията на общественото мнение показаха, че Кълъчдароглу води, като инвеститорите очакват той да отмени някои от икономическите политики на Ердоган, включително скъпите усилия за поддържане на лирата. Турската валута, която според анализаторите се управлява все повече от турските власти през последната година, постави още едно рекордно дъно при затваряне от 19,724, след като докосна 19,744, недалеч от рекордното дъно за деня от 19,80, достигнато през март.

Дългосрочните държавни облигации, деноминирани в долари, отбелязаха най-голям спад на пазарите с фиксиран доход, въпреки че ключовите облигации на корпоративния и банковия сектор също отбелязаха спад.

Държавните облигации с падеж през 2045 г. паднаха с 3 цента до 71 цента за долар. Петгодишните суапове за кредитно неизпълнение, които показват цената на застраховката на държавния дълг срещу неизпълнение, се покачиха до 653 базисни пункта, с 19 базисни пункта повече от затварянето в понеделник и 161 базисни пункта над предизборното ниво в петък.

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch прогнозира, че политическата и икономическа несигурност ще продължи поне до балотажа и че нейният фокус по отношение на „B“/отрицателния суверенен рейтинг на Турция след изборите ще бъде дали комбинацията от политики „става по-надеждна и последователна“.

Общият индекс на Истанбулската борса (.XU100), който отбеляза спад от 6,1% в понеделник, затвори с 2%. Все пак някои предупредиха, че може да има допълнителен натиск надолу.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"