fbpx

„В чест“ на интерконектора Булгаргаз поиска 34% по-евтин газ

„Булгаргаз“ уведоми от официалния си сайт, че окончателно предложената цена на природния газ за октомври е в размер на 233,49 лева/MWh или 119.38 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС).

Това е близо 34% по-ниска цена от септемврийската. Припомняме, първоначалните анонси на дружеството бяха за 30 процента поевтиняване.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставки през октомври 2022 г. са на нива от 202 EUR/MWh, съобщава още „Булгаргаз“.

По-късно в рамките на днешния ден КЕВР трябва да утвърди стойността на природния газ за този месец.

Припомняме, от днес в търговска експлоатация е газовата ни връзка с Гърция, която получи зелена светлина от всички институции над 10 години, след като бе даден старт на проекта. Огромното забавяне бе преодоляно с енергичните действия на последния редовен кабинет и настоящия служебен.

По тръбата започваме да получаваме пълните договорени количества евтин азерски газ, който факт, заедно с поевтиняването на суровината на европейските борси, дава възможност на Булгаргаз да поиска тази значително по-ниска цена.

Интерконекторът е резервиран за половината си капацитет, като проектната компания обяви незаетата част на търг. Тръбата би могла да осигури цялото годишно количество газ, необходим на България.

Предвид сигуацията в Европа, спрените доставки от Газпром и сериозните проблеми със Северен покток 1 и 2, газовата връзка с Гърция придобива стратегическо значение и за редица европейски дъражви.

Затова и за днешната официална церемония по старта на интерконектора у нас пристигнаха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и редица държавни ръководители, сред които азерският президент Илхам Алиев, премиерите на Гърция и Румъния, Мицотакис и Чука, президентът на Сърбия Вучич и на Северна Македония Пендаровски. Домакин на събитието е Румен Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"