fbpx

Валутни проблеми мъчат руския морски петролен износ

Един от най-доходоносните петролни търговски маршрути на Русия след налагането на западните санкции заради конфликта в Украйна е изправен пред голямо предизвикателство поради недостатъците на плащането във валута, различна от долари, като не се вижда краткосрочно решение на проблема, изтъква Ройтерс.

Това е така, тъй като в продължение на десетилетия щатският долар е валутата на международната търговия с петрол и усилията за намиране на алтернативи бяха осуетени от трудностите при конвертирането, както и от политически пречки.

Проблемите за Русия се появиха, когато Индия – която се превърна в най-големия купувач на морски петрол в Русия, след като европейските клиенти се оттеглиха – настоя през юли да плаща в рупии и търговската дейност почти се разпадна. Източници на Ройтерс изтъкват, че руските доставчици на петрол не могат да сключват сделки в индийски рупии поради неофициалните насоки от Руската централна банка, че няма да приеме валутата.

Според банкова информация от Русия, цитирана от Ройтерс, получаването на приходи в неконвертируема валута с малка стойност извън Индия е „безсмислено“. Русия има ограничени възможности да харчи рупии, тъй като вносът й от Индия е незначителен.

Около средата на август най-малко две големи руски петролни компании за заплашили, ще отклонят към други дестинации около дузина танкери, насочени към Индия превозващи до един милион тона петрол. Като временно решение, товарите са били платени в комбинация от китайски юан, хонконгски долар като преходна валута към юана и дирхам на ОАЕ, който е обвързан с щатския долар.

Запознати с процесите обаче изтъкват, че остава проблемът с намирането на жизнеспособна алтернатива на долара и че проблемите засягат Африка, Китай и Турция, които са станали най-големите купувачи на руски петрол.

Най-големият проблем обаче засяга Индия, която купува повече от 60% от руския морски петрол, според данни на LSEG. Това е най-големият купувач на морски руски суров петрол след Китай. Проблемите вероятно ще се влошат, тъй като контролът върху търговията се увеличава. Преди дни Ройтерс съобщи за първите наложени от САЩ санкции на собствениците на танкери, превозващи руски петрол на цени над тавана, определен от Г-7.

След санкциите на Запада, наложени на Русия през февруари миналата година, Москва е изолирана от транзакции в долари и евро, доминиращите валути в света, и до голяма степен е изключена от международната банкова система.Поради това по-малко от 10% от руския добив от около 9 милиона барела петрол на ден се продава в долари и евро.

Руската централна банка не може да оперира в долари поради санкции и докато руските износители теоретично могат да използват валутата, избягването й има предимството, че прави по-трудно за Съединените щати и други западни правителства да наблюдават търговията. Алтернативите обаче водят до високи нива на риск и за двете страни по сделката.

През първите месеци на тази година Индия е дължала около 40 милиарда долара на Русия за петрол и други доставки, като според източници на агенциято от средите на търговците и банките сега сумата е значително по-ниска.

Правенето на бизнес в рупии е особено трудно за Русия. Индия насърчава рупиите да се харчат на нейна територия и е наложила наказателни обменни курсове за конвертиране на рупии в други валути, възлизащи понякога на над 10% от конвертираната сума, според два руски източника.

Ситуацията може да се облекчи, ако Русия внесе повече стоки от Индия, които могат да бъдат платени в рупии. Вместо това обаче Индия внася повече от Русия, докато Русия е основен вносител на автомобили, оборудване и други стоки от Китай.

Вносът на Индия от Русия достигна 30,4 милиарда долара през април-септември, като търговският й дефицит с Москва се увеличи до 28,4 милиарда долара в сравнение с около 17 милиарда долара през същия период на миналата година, според данните, публикувани на уебсайта на индийското министерство на търговията.

Ръководителят на индийския клон на най-голямата руска държавна банка Сбербанк, посочва, че руските износители ще трябва да помогнат на Индия да увеличи износа си. „Ако помогнете за увеличаване на индийския износ, веднага ще се появи помощ от различни индийски асоциации. Създавате компания в Индия, правите малка локализация и ще получите повече възможности„, отбелязва банкерът.

В същото време Руските официални лица и петролните ръководители притискат индийските купувачи да плащат в юани, които за Русия са по-полезна валута. За Индия обаче използването на валутата на регионален съперник е много чувствително, въпреки че индийските частни рафинерии се върнаха към юана поради липсата на други опции след сблъсъка по-рано тази година.

Индийските държавни рафинерии се обърнаха и към дирхама на ОАЕ, но това се усложни от допълнителни изисквания за клиринг, тъй като по-твърдата линия на Вашингтон кара другите правителства да бъдат предпазливи.

От октомври няколко банки в ОАЕ са засилили контрола върху клиентите, фокусирани върху Русия, за да осигурят спазването на тавана на цените, отбелязва още Ройтерс. Най-малко две банки от ОАЕ са въвели декларации за съответствие с ценовите ограничения за клиентите, участващи в търговията с руски суров петрол, петролни продукти и стоки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"