fbpx

Въпреки бомбардировките Украйна се готви за износа на зърно

Украйна заяви, че очаква да възобнови износа си на зърно „още от тази седмица“, след подписването на споразумението с Москва и въпреки бомбардировката в събота от руската армия на пристанище Одеса.

Очакваме споразумението да започне да работи в следващите няколко дни и предвиждаме създаването в най-скоро време на координационен център в Истанбул. Подготвяме всичко, за да започнем още тази седмица“, заяви на пресконференция украинският министър на инфраструктурата Олександр Кубраков, цитиран от RFI.

Според него основната пречка пред възобновяването на износа е рискът от руски бомбардировки, което добре се видя от удара, насочен към жизненоважното пристанище Одеса. Олександр Кубраков призова гарантите по споразумението, Турция и ООН, да осигурят безопасността на украинските конвои. „Ако страните по споразумението не гарантират сигурност, нещата няма да се случат„, предупреди той.

Износът е възпрепятстван и от наличието на морски мини, разположени от украинските военно-морски сили, за да се препазят от евентуално нападение на руския флот. Според министъра, разминирането ще се извършва само „в коридора, необходим за износ“.

Според украинските власти всичко може да се случи в рамките на две седмици

Украински кораби ще придружават конвоите, които ще могат да транспортират не само зърно, но и торове, добави той. Зам.-министърът на инфраструктурата Юрий Васков уточни, че износът ще започне от пристанището на Черноморск, следвано от това на Одеса, а накрая и от пристанището Южний, което се намира в едноименния град. Всички са разположени в югозападната част на страната.

През следващите две седмици ще бъдем технически готови да осъществим износ на зърно от всички украински пристанища“, потвърди той. Експортът на украинско зърно, от което 25 млн т са блокирани в страната след началото на руската инвазия на 24 февруари, е от решаващо значение за продоволствена сигурност в света.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"