fbpx

АИКБ прави „на пух и прах“ предложенията за определяне на МРЗ

В своя позиция Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) учтиво, но много категорично се обявява срещу предложените от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) три варианта за автоматично определяне на минималната работна заплата (МРЗ) в България.

От една страна работодателската организация изразява своята принципна подкрепа за замяната на административното определяне на размера на минималната месечна работна заплата и за изработването на механизъм за нейното определяне, който да даде предвидимост и стабилност на икономическата и бизнес средата.

В същото време АИКБ изразява своите основателни резерви към идеята да има формула, по която автоматично да се определя минималната работна заплата, още повече в такъв примитивен вид, в който се предлагат вариантите от страна на МТСП.

Бизнесът заявява своето предпочитание към договарянето по икономически дейности, като МРЗ бъде резултативна величина на тези преговори – за МРЗ за цялата икономика да се приеме най-ниската договорена стойност от преговорите по икономически дейности.

Що се отнася до предложението на МТСП, искаме да отбележим на първо място факта, че то ни се предлага по изключително припрян начин, като бързането се мотивира с намиращата се в напреднал, но съвсем не завършен вид Директива за минималната работна заплата. До приключването на работата по приемането на директивата остават не по-малко от два месеца, като изобщо не е сигурно, какъв ще е окончателният й текст. Всички изявления, че не може да се очакват промени в хода на приемането на директивата са несъстоятелни, се изтъква в позицията, адресирана до социалния министър Гьоков.

Подчертава се, че бързането и припряността с която се натрапва проста линейна зависимост между средната работна заплата и минималната месечна работна заплата за страната са необосновани, несъстоятелни и очевидно мотивирани от други съображения, които не попадат в предметното поле на работата на АИКБ.

Асоциацията изразява несъгласието си с лековатото отношение на синдикалните партньори към възможността да се реферира медианната работна заплата (МедРЗ), примерно във варианта МРЗ=0,6 х МедРЗ.

Аргументите против използването на медианната работна заплата (МедРЗ) са несъстоятелни и съвсем тенденциозни. МТСП има възможността да изчислява медианната работна заплата с каквато честота във времето поиска. Публикуването на медианната работна заплата на четири години веднъж е просто практика на НСИ, а възможността тя да се изчислява с произволна честота е съвсем друго нещо и то е напълно възможно, подчертават от Асоциацията.

Коментира се, че средната брутна работна заплата (СРЗ) се влияе пряко от минималната работна заплата. Получава се „перпетуум мобиле“ – всяко повишаване на минималната работна заплата, води до повишаване на средната брутна работна заплата, което пък води до последващо увеличаване на МРЗ и така нататък до свършека на света. В случай, че се използва медианната работна заплата, подобен проблем няма да имаме.

Отбелязва се и че високо доходните групи оказват значително влияние върху СРЗ, докато при МедРЗ, такова влияние няма. „Затова определено смятаме, че темата за реферирането към Мед РЗ не е изчерпана и не е затворена. Който смята така, просто се издава, че има изгода от използването на средната брутна работна заплата“, заявяват от АИКБ.

В заключение от асоциацията напомнят, че през 2010 година е взето като антикризисна мярка решение първите три дни от болничните дас се плащат от работодателите. Решението е за срок от една година. „Днес, дванадесет години по-късно, ние напомняме, че тази временна мярка, която между другото беше „про кризисна“, а не „анти кризисна“, е едно от най-постоянните временни неща в България. АИКБ настоява за незабавното премахване на този анахронизъм и категорично не приемаме твърденията на някои експерти и овластени лица в НОИ, че държавата не била в състояние да плаща втория и третия ден от болничните. Можете да смятате това искане като “conditio sine qua non” условие без което не може да постигнем съгласие.

Заявява се, че при това незадоволително състояние на предложенията на МТСП, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не приема нито едно от трите предложения на министерството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"