fbpx

Въпреки спада на инфлацията, Фед не е (все още) готов да смъкне лихвените проценти

„Всички“ висши служители на федералния резерв смятат, че „би било подходящо да се поддържа рестриктивна парична политика още известно време“, за да се придобие увереността, че инфлацията трайно се доближава до целта от 2%, сочи докладът от последното заседание на Федералния резерв, публикуван във вторник. В Европейския съюз и Великобритания тенденцията е същата, пише latribune.fr.

По време на въпросното заседание Комитетът по паричната политика на Федералния резерв запази лихвите в диапазона от 5,25 до 5,50% за втора поредна сесия. Тази позиция би трябвало да се запази и на последното заседание за годината на 12 и 13 декември, според проучване извършено от CMEGroup.

Без съмнение лихвените проценти достигнаха своя връх

След единадесет покачвания от март 2022 г., лихвените проценти общо се увеличиха с повече от 5 процентни пункта и в момента достигнаха (или почти) своя връх, макар че председателят на Федералния резерв, Джером Пауъл, не е затворил напълно вратата пред едно по-нататъшно увеличение. Всъщност Комитетът по паричната политика на Федералния резерв смята, че е „готов да коригира посоката на паричната политика, ако се появят рискове, които биха могли да поставят под въпрос“ постигането на целта от 2%.

За сметка на това, от своя страна, „пазарът напълно се отказа от всякакви очаквания за повишаване на лихвения процент през декември или януари и дори дава 30% шанс за едно намаляване през март“, подчертава Кристофър Векио от Tastylive.

Инфлацията надолу, но също така и растежът

Този сценарий рискува да еволюира в зависимост от икономическата конюнктура, определяна от една страна от инфлацията: тя спадна в Съединените щати до 3,2% през октомври на годишна база, според индекса CPI, публикуван във вторник, в сравнение с 3,7% през септември. Федералният резерв обаче предпочита друг измерител, PCE индекса, който ще бъде публикуван на 30 ноември.

От друга страна – икономическият растеж. По този начин Комитетът по паричната политика повтаря това, което повечето от членовете му вече многократно обясниха: следващите решения ще бъдат взети според развитието на макроикономическите показатели. В този случай икономистите на Федералния резерв очакват нетно забавяне на американската икономика през последното тримесечие, след като обратно, през третото тримесечие се наблюдававше ръст. Поради рестриктивната парична политика, те също така очакват „растеж за следващите две години по-бавен от потенциалните възможности“, преди връщане към по-близки темпове през 2026 година.

В Европа, „да не се вика победа, въпреки спада на инфлацията“

От своя страна председателката на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че „все още не е дошло времето да се вика победа“ въпреки спада на инфлацията в еврозоната и преустановяването за момента на политиката на покачване на лихвените проценти, водена от институцията.

Европейската централна банка запази нивото на основните си лихвени проценти по време на последното си заседание за паричната политика през октомври, след десет последователни повишавания като средство за борба с инфлацията в еврозоната. Това спиране настъпи, когато увеличението на цените се забави рязко в зоната до 2,9% през октомври, което е близо до средносрочната цел от 2%, към която се стреми институцията.

Припомняме, основните лихвени проценти на ЕЦБ бяха повишени до историческия им връх – основният лихвен процент по депозитите вече е 4% – между юли 2022 г. и септември 2023 година. Това беше използвано като средство за борба срещу рекордната инфлация в еврозоната в условията на руската война в Украйна и периода на пост-Ковид възстановяването.

От своя страна управителят на Английската банка Андрю Бейли, потвърди, че въпреки забавянето на инфлацията в Обединеното кралство, последните прогнози на неговата институция „показват, че паричната политика вероятно ще запази рестриктивния си характер още известно време“, т.е. с високи лихвени проценти за продължителен период.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"