fbpx

Информационните услуги със стабилен ръст на оборотите

Информационните услуги, включени в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения регистрират най-голямо увеличине на оборота си през третото тримесечие – и спрямо предходното (4.4%), и на годишна база (20.5%), заедно с „Дейности в областта на информационните технологии“ (13.3%), сочат данните на НСИ.

През третото тримесечие на 2023 г. индексът на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ намалява с 1.3% в сравнение с предходното тримесечие. Данните са предварителни и сезонно изгладени. Съществено намаление е регистрирано при „Воден транспорт“ – с 8.2%, докато увеличение се наблюдава само при „Въздушен транспорт“ – с 1.8%.

От сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“понижение е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (7.4%) и „Издателска дейност“ (7.0%).

При „Други бизнес услуги“ значителен спад спрямо предходното тримесечие е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 35.5%. Най-голямо увеличение се наблюдава при „Други професионални дейности“ – с 13.0%.

На годишна база през третото тримесечие индексът на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 5.0% под равнището на същото тримесечие на 2022 година. Спад е отчетен при „Воден транспорт“ – със 17.0%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ – с 10.8%. Увеличение се наблюдава при „Въздушен транспорт“ – с 8.5%, и „Пощенски и куриерски услуги“ – с 5.8%.

При „Други бизнес услуги“ най-голям ръст спрямо третото тримесечие на 2022 г. се наблюдава при „Други професионални дейности“ – с 35.3%, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ – с 34.5%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"