fbpx

Във Великобритания съвременното робство подобрява тъжни рекорди

Във Великобритания броят на предполагаемите жертви на съвременното робство никога не е бил толкова висок. Те са били повече от 6500 миналата година, според специалната телефонна линия, което е два пъти повече, отколкото предходната година, отбелязва RFI.

Един сектор, считан досега за второстепенен, днес е особено засегнат – секторът на личните асистенти. Това дори се превърна в приоритет на властите. Между януари и март организацията Unseen, която държи телефонната линия за оказване на помощ на жертвите, утанови 109 потенциални жертви, работещи в тзи сектор. Това е колкото през цялата 2021 година.

Секторът на личните асистенти, „care“ или социални грижи, включва хора, които се занимават с почистване по домовете, работят като домашни помощници или приготвят храна, например за възрастни хора.

Жертвите най-често са чужденци, набирани от агенции, които им обещават добри заплати и други придобивки, като например ползване на автомобил. Те, обаче се оказва, че трябва да работят по 15, 16, 17 часа без почивни дни, за заплата до пет пъти по-ниска от минималната, със заплахата да бъдат върнати обратно в страната си в случай, че се оплачат в полицията.

Последствия от Брекзит

Именно с Brexit се обяснява това внезапно нарастване на съвременното робство в сектора на личните асистенти. След излизането си от Европейския съюз, Верикобритания започна да изпитва остър недостиг на работна ръка в медико-социалния сектор и сектора на личната помощ. До 2020 г. много европейци идваха да работят в тази област. Затова правителството смекчи правилата, така че работници от останалите части на света да могат да идват и да работят в този сектор. Броят на предоставените визи се е увеличил почти три пъти между март 2022 г. и март 2023 година.

Тази нова кохорта работници често са изолирани и икономически по-уязвими от своите предшественици. И следователно са по-лесни за манипулиране от страна на трафикантите.

Факт е, че нараства броят на тези случаи, но организацията Unseen също така посочва, че нараства и броят на сигналите. Със засилването през последните години на медийното отразяване на определени случаи, все повече жертви и все повече свидетели ще подават сигнали.

Затягане на миграционната политика

Асоциациите за защита на жертвите са доста песимистични. Наистина има екип от следователи, които се занимават със съвременните случаи на робство, но по-малко от 2% от тези разследвания водят до наказателно преследване, а до присъди въобще не се стига, тъй като виновните често е невъзможно да бъдат открити. А фактът, че секторът на личната помощ използва агенции и следователно се увеличават посредниците, допълнително отслабва проследимостта.

Освен това Unseen подчертава опасностите, които създава законът за нелегалната имиграция, който наскоро беше приет от парламента. Този закон трябва да намали броя на нелегалните пристигащи на английския бряг, но според асоциациите текстът всъщност дава повече средства на контрабандистите да оказват натиск върху тях. Така жертвите на съвременното робство могат да бъдат депортирани дори преди статутът им да бъде признат.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"