fbpx

Въведена в действие е обновената и надстроена Шенгенска информационна система

Влиза в действие обновената Шенгенска информационна система (ШИС), съобщават от Европейската комисия. Това е най-голямата система за обмен на информация за сигурност и управление на границите в Европа. Предоставя информация за издирвани или изчезнали лица, граждани на трети държави без законно право да останат в Съюза и изгубени или откраднати предмети (например автомобили, огнестрелни оръжия, лодки и документи за самоличност).

Изтъква се, че обновената ШИС е в основата на най-модерната система за управление на границите в света, която ЕК изгражда.

Обновената ШИС се подобрява, за да включва нови категории сигнали, биометрични данни като отпечатъци от длани, от пръсти и ДНК записи за изчезнали лица, както и допълнителни инструменти за борба с престъпността и тероризма.

Надстроените функции включват:

Подобрено споделяне на информация и сътрудничество: Нови категории сигнали и повече данни ще се споделят чрез ШИС, като се гарантира, че за националните органи е достъпна по-пълна и по-надеждна информация. Въведени са по-ясни правила и подобрени структури за обмен на информация чрез националните точки за контакт (служби SIRENE).

Нови възможности за локализиране и идентифициране на издирваните лица и засилване на контрола по външните граници: В допълнение към снимките и пръстовите отпечатъци, ШИС ще съдържа нови видове биометрични данни (като отпечатъци от длани, отпечатъци от пръсти и длан, както и ДНК записи – но само във връзка с изчезнали лица) и друга информация за локализиране и идентифициране на хора, регистрирани в системата.

Допълнителни инструменти за борба с престъпността и тероризма: Новите сигнали за проверка на запитвания ще позволят на националните власти да събират целенасочена информация за заподозрени в тежки престъпления или тероризъм. В ШИС ще се съхраняват например документи за самоличност, информация за автомобила, който ползват. Ще има сигнали за „издирвани неизвестни лица“, съдържащи само отпечатъци на неизвестни извършители, открити на местата на терористични или тежки престъпления.

Допълнителни инструменти за защита на изчезнали и уязвими лица: Националните органи ще могат да издават превантивни сигнали в системата за защита на определени категории уязвими лица (деца в риск от отвличане или потенциални жертви на тероризъм, трафик на хора, насилие, основано на пола, или въоръжен конфликт/враждебни действия), в допълнение към съществуващите сигнали за изчезнали лица.

Допълнителни инструменти за предотвратяване и възпиране на незаконната миграция: Решенията за връщане ще бъдат част от информацията, споделяна в системата, за да се подобри ефективното прилагане на тези решения. От държавите членки ще се изисква да създават сигнал в ШИС всеки път, когато издават решение за връщане на гражданин на трета страна без законно право да остане в ЕС, което им позволява активно да проследяват дали връщащият се напуска действително територията на ЕС. То ще проправи пътя за взаимно признаване на решенията за връщане между държавите-членки.

Подобрено използване на ШИС от агенциите на ЕС: Европол и националните имиграционни органи вече имат достъп до всички категории за предупреждения в ШИС. Оперативните екипи на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) също получават достъп до ШИС, като въвеждането все още продължава.

Към днешна дата обновената ШИС работи в 30 държави в цяла Европа (26 държави-членки на ЕС и страни, асоциирани към Шенген). Свързването на Кипър към системата през лятото на 2023 г. ще разшири допълнително сътрудничеството в областта на сигурността в целия Съюз.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"