fbpx

ВЕИ спасяват ЕС през 2022-ра от по-мощно завръщане на въглищата

Европейското производство на енергия от въглища се е повишило миналата година, в опит страните да заменят руския газ. Увеличението обаче е по-малко от очакваното, тъй като възобновяемата енергия помогна да се запълни разликата, коментират експерти, цитирани от Ройтерс.

В резултат на намалените от Русия газови доставки, делът на енергията от въглища в производството на електроенергия в ЕС се е увеличил с 1,5 процентни пункта през 2022 г., като представлява 16% от годишното производство, се посочва в доклад на мозъчния тръст Ember, цитиран от агенцията.

Това е най-високият дял на горивото в производството на електроенергия в ЕС от 2018 г. насам, въпреки че е по-малък от 20% дял на газ, 22% комбиниран дял от вятърна и слънчева енергия и 32% от хидроенергия и ядрена енергия, отбелязват от Ember.

Крайното производство на въглища в ЕС се е увеличило със 7%, или 28 тераватчаса (TWh), през 2022 г., повишавайки емисиите на CO2 в енергийния сектор с близо 4%.

Изследването посочва, че връщането към най-замърсяващото изкопаемо гориво „може да бъде много по-лошо“. Увеличеното производство от вятър и слънчева енергия, както и общият спад в потреблението на електроенергия в ЕС на фона на меко време и докато потребителите се борят с високите цени, предотвратиха по-голямо възстановяване на въглищата, се отбелязва в съобщението.

Ще трябва да има друга (енергийна) криза (през 2023 г.), за да се постигне по-високо производство на въглища, отколкото през 2022 г.“, казва ръководителят на отдела за данни в Ember Дейв Джоунс.

Производството на слънчева енергия в ЕС се е увеличило с рекордните 24%, или 39 TWh, през миналата година – помагайки за запълване на недостига в доставките, изострен от френските ядрени централи, които са спрени за профилактика, и сушата, предизвикана от изменението на климата, която намали производството на водноелектрическа енергия.

ЕС гарантира, че всяко увеличение на използването на въглища ще бъде краткотрайно и че страните трябва до голяма степен да заменят руския газ, като използват зелена енергия и енергийни спестявания.

Държави, включително Германия и Холандия, също разширяват инфраструктурата, за да внасят повече неруски газ, което поражда опасения сред климатичните активисти, че това може да блокира десетилетия търсене на изкопаеми горива.

Като част от плановете за ускоряване на преминаването на Европа към чиста енергия, страните от ЕС и законодателите договарят по-амбициозна цел за възобновяема енергия за 2030 г., обхващаща сектори, включително транспорта и индустрията, както и електричеството.

Европейският парламент и страни, включително Германия, Дания и Испания, искат цел от 45% възобновяеми източници, докато Унгария и Румъния са сред тези, които настояват за по-ниски (40%). ЕС е добила 22% от общата си енергия от възобновяеми източници през 2021 г., показват последните данни на Евростат.

Политиките отгоре-надолу почти изостават от това, което виждате на място (със слънчевото производство), като гражданите и фирмите излизат и го реализират сами“, добавя Джоунс, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"